Svobodová Aušovi natolik věřila, že s ním ani neuzavřela předmanželskou smlouvu. Teď má tedy její bývalý manžel nárok na polovinu všeho, co spolu nabyli v průběhu manželství.

Spor o obrazy

Jako by toho nebylo málo, Auš chce ještě »výživné« a navíc odmítá vrátit dědictví po Karlu Svobodovi. „Když Vendula začala rekonstruovat dům v Říčanech, který z Karlova dědictví koupila a naštěstí napsala na Jakuba, přestěhovala se do Patrikova domku. Některé věci, včetně obrazů z Jevan, by se ale do toho malého domku nevešly, a tak si je schovala k Patrikovým rodičům,“ svěřila Blesku nejlepší kamarádka Venduly, která zatím nechce být jmenována.

Když si Svobodová během rozvodového řízení chtěla věci po hitmakerovi odvézt od Aušů, nebylo jí vyhověno. Podle kamarádky je mezi Karlovými věcmi i cenný obraz od Otakara Slavíka v ceně půl milionu korun a jiné skvosty. Svoboda byl totiž vášnivý sběratel malířského umění a starožitností.

Co na to Auš?

„Její schopnost manipulace a mediální prostor, který se jí dostává, je nebezpečný pro jakéhokoliv chlapa, jenž se ocitne vedle ní,“ říká o své, dnes již bývalé manželce Patrik Auš. „Lidi mi říkají, Patriku vykašli se na to! Třeba se Vendula zamiluje, bude spokojená, a pak ti bude i půjčovat Jakuba. Teď to tak zatím není,“ dodává.

Názor právníka

Blesk oslovil také renomovaného právníka Josefa Lžičaře, který zastupuje například Ladislava Štaidla či Karla Voříška. „Dědictví po Karlu Svobodovi, a to včetně tantiém, patří jen Vendule a jejímu synovi Jakubovi. Na to pan Auš nárok nemá, stejně jako na to, co Vendula prokazatelně koupila z peněz po zesnulém skladateli,“ řekl Blesku.

„Výživné, to je viz major. Může je požadovat, ale musí se prozkoumat, proč si nedokáže vydělat, aby žil na standardní úrovni,“ tvrdí právník a dodává: „A co je důležité, to výživné nemůže být v rozporu s dobrými mravy. Pokud třeba ženu bil nebo jí ničil doma nábytek, na výživné nárok nemá.“

Fotogalerie
5 fotografií