Rozhodnout se opustit divadelní prkna Hlaváčovou stálo mnoho sil a moc ji to bolí. Nebyla si teď ani schopna v divadelní šatně vyklidit svoji toaletku. Musel tak za ni učinit manžel a herec Luděk Munzar (78).

„Bolí nás to všechny, pro divadlo je to ztráta nenahraditelná. Po odchodu Zlaty Adamovské byla Jana v divadle poslední charakterní herečkou,“ řekla Blesku smutně člena divadla Jiřina Jirásková (80). Ta coby někdejší ředitelka tohoto divadla Hlaváčovou na Vinohrady před 18 lety přivedla.

„Tehdy byla členkou Národního divadla a já jsem ji doslova k sobě přetáhla. Ještě s Petrem Kostkou, Simonou Postlerovou a Janem Šťastným. Neumím vůbec popsat, jak mě její odchod trápí. Přemlouvala jsem ji mnohokrát. Potom jsem ale pochopila, že ji skutečně přemohla za zrádná nemoc. Řekla mi, že s těmi obrovskými výpadky paměti na to vážně nemá,“ svěřila se Jirásková.

Žije jen z důchodu

S odchodem vynikající herečky Hlaváčové vinohradské divadlo tak definitivně stáhlo veleúspěšnou hru Famílie v režii Martina Stropnického. „Tam je naprosto nezastupitelná. Ta hra stojí a padá s Janou. Je nemyslitelné, aby její roli nastudoval někdo jiný,“ konstatuje trpce Jirásková, která ve Famílii Hlaváčové jako druhá hlavní ženská role sekundovala.

Hlaváčovou Parkinsonova choroba trápí už dlouho, před devíti měsíci ji ale upoutala na lůžko a od té doby byla na neschopence. „Byla ale stále členkou souboru s měsíčním platem. Je to moc smutné, teď už si musí vystačit jenom s důchodem,“ podotkl ředitel Gregorini, který celé ty měsíce věřil, že se zdravotní stav herečky zlepší a do divadla se vrátí. „Všichni jsme v to doufali a všem je nám to líto,“ dodal ještě Gregorini.

Fotogalerie
4 fotografie