„Kupodivu nás bylo víc, kdo se rozhodl takhle trávit dopoledne, takže jsme obsazení dali lehce dohromady. Mám z toho radost, děti si to zaslouží,“ dodal ještě Štěpánek s tím, že mezi herecké dobrovolníky patří i Martin Dejdar, Marek Vašut nebo Ljuba Skořepová.

Zázrak z dílny Janka Ledeckého a Radka Baláše měl premiéru minulý týden a Štěpánek ho považuje za skvělý nápad. „Je to věc, která u nás na trhu chyběla. Je roztomilá, pro širokou diváckou obec a hraje se pouze v prosinci. A myslím, že představení na Štědrý den ocení především tátové,“ říká Štěpánek. „Chlapi toho čtyřiadvacátého obvykle berou děti ven, aby alespoň na chvilku vyklidili kuchyň a celej byt byl pár hodin v klidu. Projdou dvě tržiště, eventuálně navštíví nějaký kostelíček, ale co potom? Brouzdat se ulicemi? Takhle je vezmou do divadla a mají alespoň dvě a čtvrt hodiny klid. A přitom se děti nebudou koukat na televizi. To já bych, být tátou, bral všema deseti,“ míní Štěpánek.

Už od dětství je zvyklý na to, že o svátcích se pracuje. Jeho otec, legendární Zdeněk Štěpánek, chodil také hrát. „Nikoli ale na Štědrý den, ale až na první nebo druhý svátek. V tomto jsem v rodině průkopník,“ řekl Štěpánek, který prožije už druhé Vánoce bez bratra Martina (†63). A protože Štěpánkova vážně nemocná žena, režisérka Vlasta Janečková, je už delší dobu hospitalizována v léčebně, hrát dětem 24. prosince je pro něho i únikem od smutných myšlenek.

Štěpánek, kterému největší slávu přinesly pohádky, Blesku ještě prozradil, že na Hod boží s ním v České televizi poběží nová pohádka Tajemství staré bambitky, kde hraje kuchaře. „No vidíte, ve Zlatovlásce jsem před 40 lety hrál kuchtíka, teď už je ze mě kuchař, a vůbec to se mnou nehne,“ směje se herec, který svého času točil i tři televizní pohádky ročně.

Fotogalerie
2 fotografie