Ondřej Požár Smrt oblíbeného kolegy zdrtila dalšího četníka Zdeňka Junáka (60), který s Pardusem hrál léta v Městském divadle v Brně, kde představitel strážmistra Zahálky působil od února 1982. Kromě role v Četnických humoreskách se Pardus zaskvěl především v divadelních hrách.

Hrál do poslední chvíle

Za postavu ruského cara Pavla I. v Merežkovského dramatu obdržel v roce 2007 činoherní cenu Thálie. „Je to strašné! Těžko se mi hledají slova. S Erikem jsem totiž prožil nádherný kus života. Četnické humoresky pro mě byly jen epizoda, protože Erik byl jako můj mladší brácha. Mně se ta rána už nikdy nezacelí!“ svěřil se Blesku Zdeněk Junák.

Podle něj bojoval Pardus se zhoubnou chorobou několik let. „Erik zhubnul. A letos v lednu začal chodit na chemoterapie a ozařování. To mu bralo síly. Když mu ale bylo dobře, tak do poslední chvíle hrál a zkoušel v divadle,“ smutní zdrcený herec. I když byl kolega těžce nemocný, Junák doufal, že bude lépe.

„Říkal jsem si, že je nějaká spravedlnost, že se zastaví čas a Erik se uzdraví. Vždyť byl mladý!“ povzdechl si Zdeněk Junák. Poslední rolí, kterou nositel ceny Alfréda Radoka na jevišti Městského divadla Brno odehrál, byl letos v únoru Salvátor v inscenaci Jméno růže. „Zkoušel i roli Sancheze v Měsíčním kameni, na jevišti jsme ho už však nepotkali,“ posteskla si mluvčí divadla