Ladislav mohl jít ve stopách svých slavných rodičů Věry Galatíkové (†69) a Ladislava Freje. Ale těžká psychická choroba ho připravila o možnost stát se slavným hercem.

"Poprvé to na mě přišlo na vejšce na horách, kde jsme kouřili marihuanu. Najednou jsme byl strašně vztahovačný, nepříjemný a rostl ve mě pocit, že všichni jsou proti mě, byl jsem paranoidní," říká v pořadu 13. komnata na České televizi Ladislav. "Pak se mi to ve větší míře projevilo ve druháku v létě, kdy jsme s paní Zemanovou točil film Eine kleine Jazzmusic. Tam jsem se dostal mimo realitu, kdy jsem se dostal do stavu, nemohl jsem být mezi lidma, prakticky jsem ten film nedotočil. To jsem se poprvé dostal do psychiatrické léčebny na Karláku," pokračuje absolvent DAMU obor loutkoherectví.

Lékaři měli zprvu podezření na schizofrenii. "Když byl Láďa poprvé hospitalizován na klinice ke Karlovu, jeho ošetřující lékař nám oznámil, že má podezření na schizofrenii. Tato zpráva na nás působila strašně," přiznává Láďův otec.

Divadlo vyměnil za stacionář

Ladislav se léčil pod dohledem lékařů, ale třikrát se pokusil vysadit léky a vždy to dopadlo špatně, skončil znovu v nemocnici.

Musel opustit nejdříve angažmá v Dejvickém divadle, později i další hereckou práci. Setkává se s MUDr. Jiřím Krombholzem, který jako první diagnostikuje schizoidní poruchu osobnosti a vyvrací dlouholetou diagnozu endogenní deprese. "Strašně se mi  ulevilo, jelikož jsem konečně věděl, co mi je a najednou jsem měl pocit, že když se to vše pojmenuje, přijde i řešení," říká syn známého herce.

Frej ml., který má s partnerkou Ditou Hanzelovou čtyřletého syna Štěpána nyní pracuje v centru Slunce všem v Unhošti. "Tady se cítím dobře, je tady klid," tvrdí Ladislav, který by se k herecké profesi rád vrátil. "Chtěl bych se vrátit k divadlu, ale spíš mi vyhovoval kočovnější způsob života. Abych cítil volnost."

Fotogalerie
4 fotografie