Kdo by neznal slavnou pohádku Zdeňka Trošky o Jasněnce a létajícím ševci. Hlavní mužskou roli v ní tehdy hrála vycházející mužská hvězda českého herectví Jan Potměšil.

Fotogalerie
8 fotografií

Tisíce dívek z něj bylo doslova hotových a jeho fotgrafie se stala téměř povinnou výbavou holčičích pokojíčků. Jenže místo obdivu a slávy napsal osud Potměšilovi trochu jinou roli. Krátce po listopadovém převratu, 8. prosince 1989 byl Potměšil účastníkem dopravní nehody, při které si nenávratně poškodil páteř a ochrnul.


Ochrnutý Martin Zach: Už můžu hýbat rukama!>>


Jenže místo sebelítosti ze zmařeného života, ukázal Jan velkého bojovníka. A ze svého handicapu udělal v podstatě přednost. Dál hraje divadlo, v srpnu 2004 se dokonce oženil a následně se stal i otcem. „Jsem typickým příkladem toho, že všechno zlé je pro něco dobré,“ říká s úsměvem.

Velmi inspirativní je i příběh slovenské zpěvačky Mariky Gombitové. Tu na invalidní vozík posadila autonehoda ze 30. listopadu 1980, po které ochrnula od sedmého obratle dolů. Jenže už půl roku po nehodě se Marika triumfálně vrátila na Bratislavské lyře. Její hit Vyznanie pak bylo na Slovensku dokonce zvolen Hitem století.

Před několika lety se ale Gombitová zcela stáhla z veřejného života a o tom, co dělá v současnosti se toho moc neví, protože se cíleně vyhýbá zájmu všech médií.