„Cvičím několik hodin denně,“ svěřil se exkluzivně Blesku. Na Vánoce navíc jede domů.

Martina Zacha převezli ze spinální jednotky v motolské nemocnici do rehabilitačního ústavu v Kladrubech. Tady se pod odborným dohledem denně několik hodin věnuje cvičení dolních i horních končetin. Výsledky se naštěstí dostavují, hybnost rukou se neustále zlepšuje. „Je mi fajn a věřím, že to bude ještě lepší,“ říká Martin s optimismem. Doufá, že přes všechny prognózy lékařů bude jednou zase chodit.

Muž roku Martin Zach (23): Ochrnuly mu paže i nohy

Zach: Jednou se na nohy postavím!

Martin bojuje se svým postižením v rehabilitačním ústavu v Kladrubech.
Autor: Petr Merta


Původní úsudek lékařů, že nebude moci hýbat ani rukama od loktů dolů, se nenaplnil. Díky cvičení se už bývalému reprezentantovi v lyžování a nadšenému sportovci vrací i jemná motorika. Martin už ovládá i počítač, zvládne odpovědět na esemesky.

A jak vzpomíná na úraz způsobený nešťastným skokem do vody? „Letošní rok je pro mě velkou zkušeností, že jednou jsme dole a jednou zas nahoře. Jsem rád, že mám podporu od přátel, od rodiny i od spousty neznámých lidí. To mi opravdu pomáhá,“ dodal Martin Zach.

Po čtyřech měsících od zranění míchy se dostane poprvé domů do Vrchlabí. „Už se těším, že budeme s rodiči a bratrem všichni spolu a oslavíme vánoční svátky,“ řekl Blesku Martin.

Bude to navíc první zkouška toho, zda se bude moci doma pohybovat na vozíku. „Vánoce jsem měl rád už jako dítě. Nejvíc se těším na klasické pohádky a na to, že budeme všichni spolu,“ nemůže se Zach dočkat.

„Mám radost, že je Martin plný optimismu. Jsme v kontaktu, už jsem ho byl navštívit a znovu se snad uvidíme v lednu,“ říká pořadatel Muže roku
David Novotný. „Příští rok bych rád část výtěžků nejen z Muže roku 2010, ale i z mých dalších charitativních akcí věnoval Martinovi na rehabilitaci,“ konstatoval Novotný.