„Všechno jede podle Karlových dispozic,“ ujistil Blesk Martin. „Posíláme do Prahy denní práce, takže je Karel stále informován. Triky si už jistě bude dělat na jaře ve studiu sám,“ ujistil Dolenský.

Blesk navštívil natáčení seriálu při scénách jak vystřižených z filmů o Harry Potterovi nebo seriálu Arabela. Zámek se na čas proměnil v kouzelný Palác bezčasí. Knihovny, které dosahují až k vysoké kopuli, jsou pohádkové registry času, kde lze nalistovat v historii libovolný den a změnit minulost podle vlastního přání.

„Rodina Špačkových jede s dětmi na dovolenou a při zastávce v restauraci se děti zipem na půdě dostanou do registru času,“ prozrazuje něco z děje Smyczek. Děti chtějí uskutečnit sny svých rodičů, protože si myslí, že pak budou šťastnější. Otec (hraje Pavel Liška) chtěl být pilotem a maminka (Klára Issová) zpěvačkou. „Děti po čase ale zjistí, že když rodičům změní osudy, nebudou už těmi, kterými jsou. Chtějí dát vše zpátky,“ upřesňuje dál dějovou linku režisér.

Fotogalerie
2 fotografie

Martin Dolenský dává instrukce Pavlu Zedníčkovi (60), který hraje ducha Alberta Einsteina. Spolu s ním je v záběru i nejmladší syn Karla Smyczka Petr (22), který hraje jednoho ze skřítků chroníků. Se svými 207 cm je nepřehlédnutelný.
„Beru ten záskok jako službu Karlu Smyczkovi, je to jeho seriál, nechci mu to pokazit,“ říká Dolenský. Není žádný nováček. Natočil již pohádku O bílé paní, komedii Chyťte doktora, film Krajina před bouří a do cyklu Soukromé pasti díl Jiná láska. Na jaře odevzdá pomyslné žezlo Smyczkovi.