Tedy přinejmenším jeho výrokům. A protože na Koudelku pořád rád vzpomíná, nechal se pro Nedělní Blesk vyfotit ve stejných pózách, jaké si diváci pamatují z filmu.

Luděk Sobota byl ve filmech dlouho za truhlíka, nesmělého nešiku, který si neumí poradit ani se ženskými. „Je fakt, že Jáchym mě pronásleduje dodnes. Dokonce jsme před časem hráli fotbal v Chicagu proti Polákům před krajany a ti na mne povykovali STS Chvojkovice Brod, do toho! Okřídlená úsloví z filmu slýchám často – u nás doma se například ujalo: Nebudem se pouštět do větších akcí,“ vypráví Luděk Sobota.

Fotogalerie
1 fotografie

Judista Sobota

Ve filmu se stal nechtěně přeborníkem v judu. Japanolog Zdeněk Hrdlička, který byl poradcem přes všechny japonské reálie, na to vzpomíná poněkud jinak než Luděk. „Judista Franta Jákl s ním měl dost velkou práci. Jakmile naznačil hmat, Sobota už padal na žíněnku. Tenkrát se točilo ve vršovické tělocvičně, kde byla strašná zima, takže to všechny o to víc bolelo.“ Sobota ovšem dnes tvrdí, že ho Jákl chválil, jak brzy se judo naučil.

Ve filmu hrálo hodně herců, kteří už bohužel zemřeli. Václav Lohniský, Josef Hlinomaz, Karel Novák, František Husák... František Peterka je vážně nemocen a další, jako například Lubomír Lipský, se už v novodobých komediích moc neobjevují. Také režisér Oldřich Lipský zemřel...

Za film dostal 12 tisíc

„Na některé herce vzpomínám rád, obzvlášť na Josefa Hlinomaze, který málem způsobil, že mě zavřeli,“ říká Luděk Sobota. Hlinomaz totiž, jakmile byla pauza při natáčení, hned spěchal na Barrandově do účtárny a žádal si zvýšení platové třídy. „Říkal, že když je bude otravovat, ono to jednou vyjde,“ směje se Luděk Sobota.

Jednou ho Hlinomaz vzal do účtárny s sebou a zrovna ten den se strašně namazal herec František Husák. Byl k nepoužití. A Hlinomaz na tom ústředí Barrandova, kde v kancelářích s portrétem prezidenta Husáka sedělo dost estébáků, vykřikoval: „Husák je notorickej alkoholik a vožrala. S Husákem je konec!“ Úředníci si prý zacpávali uši a hromadně před ním prchali.

A kolik za svou slavnou filmovou roli Luděk Sobota tehdy dostal? „Pamatuju se, že to bylo 240 korun za filmovací den. Já měl tehdy nejnižší třídu. Takže za celý film jsem obdržel asi 12 000 korun. Je pravda, že to byly velmi slušné čtyři měsíční platy,“ konstatuje Luděk.

A nejadrenalinovější zážitek? Asi ten, když měl Sobota nalákat do postele boxera Gregora. „V ruce jsem měl pod peřinou kus masa a strašně se bál, že mi tu ruku ukousne,“ směje se dnes už legendární učeň, automechanik František Koudelka.