S Olgou navštívili Los Angeles a nemohli vynechat Disneyland. Nejdříve je ohromilo obrovské parkoviště pro tisíce aut. Nemohli pochopit, jak si člověk při zpáteční cestě dokáže najít to své. Když jim »uvaděčka« trhala lístky při vstupu, podivně se podívala na Olgu a něco se jí nelíbilo. Waldemar reagoval češtinou: „Co říkáte?“ Slečna cizincům ukazovala na Olininu minisukni. „Ty víš, co říká?“ ptal se Waldemar. Nakonec vyšlo najevo, že v dětském zábavním centru je nevhodné chodit s krátkou sukýnkou. Walda žasl, jak v jeho vysněné zemi je něco takové vůbec možné.

V New Yorku se setkal i s Jiřím Voskovcem a potykali si! A na jedné párty si povídal i s režisérem Milošem Formanem, který v té době točil muzikál Vlasy (Hair). V roce 1980 je i s kapelou K.T.O. pozvali do státu Oklahoma na country festival May fest. Olina ještě neuměla moc anglicky, ale přesto musela vystoupení uvést.

Jeden základní poznatek si však při svém brouzdání obrovskou Amerikou Matuška odvezl. Tam profesionalitě nikdo nebrání a nikdo nediriguje, co má člověk přesně dělat. Měl o čem přemýšlet. Tento dojem byl pro něj určující při tom, když později Československo opustil.



Zítra čtěte: O Noci na Karlštejně