Zákulisím Mony Lisy nás provedl trojnásobný stříbrný Slavík Petr Kolář (41).

Jeden z nejdiskutovanějších muzikálů poslední doby, Mona Lisa, měl v Divadle Broadway premiéru tento týden. Zatím se ale spíš než uměleckou kvalitou proslavil aférami kolem účinkování Ivety Bartošové. Jak to vypadá v jeho zákulisí?

Fotogalerie
5 fotografií


"Možná se to nezdá, ale muzikál je fuška," líčí náš průvodce Petr Kolář, který hraje milence Mony Lisy Giuliana de´ Medici. "Diváci si často myslí, že je to všechno jen playback, ale to tak v žádném případě není! Všechno je to stoprocentně naživo," říká důrazně Petr. Mona Lisa je už desátý muzikál, ve kterém účinkuje. A jen dvakrát to nebyla hlavní role. "Víte, ale i přes tu atmosféru, kterou diváci umí vytvořit, se vždycky tak trochu víc těším na svoje koncerty. Protože tam zpívám za sebe, za Petra Koláře," dodává.

Mraveniště za oponou
Konečně jsme se dostali až do útrob divadla, kam se běžný divák jen tak nepodívá. A málem jsme se sem nevešli. Kolem totiž neustále pobíhají ostatní představitelé, tanečnice, pomocný tým profesí všeho druhu. Člověk si připadá opravdu jako v mraveništi, kde každý má svoji přesně stanovenou roli.

"O kostýmy se starám od začátku do konce a že Mona Lisa určitě patří k těm náročnějším," říká kostymérka Eva Aischmanová. "Kontroluji, jestli se někde neutrhl knoflíček nebo nepraskla gumička. Případně to musím ihned spravit, jehlu a nit mám vždycky u sebe," směje se. "Kostýmy dávám i do čistírny a ručím za to, že budou včas zpátky. Během představení jsem vždycky v zákulisí a hlídám, co si má kdo a kdy převléct, košile často nosím až na zadní pódium, aby všechno proběhlo rychle a efektivně," líčí.

Muzikál nebo koncert?
Premiéru už má Petr za sebou, před sebou má ale turné, při kterém se po roce a půl vrací na pódia. Jeho roli alternují ještě Tomáš Beroun a Jan Toužimský, takže si může dovolit vydat se i na vlastní šňůru.

"Vím, že mě teď čeká pracovně hodně nabité období. Dát do kupy termíny všech 15 koncertů tak, aby se nekryly s termíny v divadle a zároveň vyhovovaly jednotlivým pořadatelům, už dá docela práci," přiznává zpěvák. "Je ale jedna věc, na kterou se netěším. Odjakživa trpím obrovskou trémou a zatímco teď při premiéře se mi ji podařilo překonat, ta na koncertě bude o poznání jiná."