Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak vybrat lednici, abyste ušetřili a vešla se i do malé kuchyně

/
  • (iStock.com)
    22. ledna 2017 ● 06:00

    Na co novou ledničku, tahle ještě docela dobře chladí – to bývá nejčastější argument proti pořízení nového modelu. Její provoz nám pěkně navyšuje platby za elektrickou energii. Vzhledem k tomu, že chladničky jsou jedinou domácí technikou, která je v provozu po čtyřiadvacet hodin denně po celý rok, můžeme při roční bilanci vyhodit jen tak oknem pěkných pár tisíc korun.

  • 1.

    Základem je spotřeba

    Autor: iStock.com
    Při výběru nové chladničky bychom se měli dívat na její spotřebu. K orientaci nám pomůže energetický štítek. Jednoduše můžeme říct, že  provoz lednice třídy A nás může stát za rok až téměř o polovinu více, než tomu bude u chladničky třídy A+++. Zajímavý je i údaj o mrazicím výkonu. Ten udává, kolik kg čerstvých potravin je mrazák schopen zamrazit během 24 hodin. U domácích kombinovaných chladniček se výkon pohybuje od 2 do 24 kg, samostatné mrazáky mohou zvládnout i 40 kg a více. Podle toho, co chceme více využívat, budeme tedy volit i odpovídající model.

  • 2.

    Jak velkou ledničku potřebujete

    Autor: iStock.com
    Počet členů rodiny, kterým bude chladnička sloužit, je při jejím výběru rovněž důležitý. Měli bychom počítat nejméně s 50 litry objemu chladničky a 20 litry objemu mrazničky na jednu osobu. Pokud jste výrazně limitováni prostorem, můžete jej opticky zvětšit tím, že použijete nikoli velkou kombinovanou chladničku, ale chladničku podstavnou a k ní i podstavný mrazák. Utvoří vám tak pracovní desku. Musíte se akorát postarat o to, aby teplo z výparníku mohlo nerušeně odcházet a nezvyšovala se tak spotřeba elektřiny.

  • 3.

    Čím menší byt, tím opatrněji

    Autor: iStock.com
    Vzhledem k tomu, že chladnička je v provozu permanentně, musí nás zajímat i její hlučnost, a to obzvláště v případě, že si pořizujeme lednici do garsonky a i v noci ji máme kousek od hlavy. Chladničky kombinované a dvoukompresorové by podle normy neměly přesáhnout 47 dB /A. Mimochodem, i když jsou dvoukompresorové chladničky o něco hlučnější, vyvažuje toto minus výhoda, která nám umožní vypnout mrazák či chladničku nezávisle na sobě.

  • 4.

    Kam ji umístit

    Autor: profimedia.cz
    Jaký model si vybrat? V první řadě budeme volit mezi vestavnou a volně stojící. V designové kuchyni s vestavnými spotřebiči asi jinou volbu mít nebudeme, ale to si vyžaduje i odpovídající prostor. Chceme-li mít kuchyni variabilní či netušíme, zda se nebudeme v dohledné době stěhovat, určitě zvolíme volně stojící. Je ovšem potřeba, aby měla okolo sebe volné místo nejméně 5 centimetrů vzadu a dva centimetry (raději více) po stranách.

  • 5.

    Americkou či monoklimatickou

    Autor: iStock.com
    Chladničky se vyrábějí ve čtyřech základních provedeních, z nichž největší jsou takzvané americké. Jsou dvoudveřové a nabízejí velký objem jak chladničky, tak i mrazničky. Rozměry se hodí do velkých prostor a pro početnější rodiny. Kombinované chladničky jsou u nás nejprodávanějším typem, protože jsou zároveň i tím nejuniverzálnějším. Nabízejí poměrně prostornou chladničku i mrazák, obojí s vlastními dvířky. Poměr velikosti se může lišit stejně jako umístění mrazáku nahoře či dole. Jednodveřové chladničky mají uvnitř mrazicí box. Jsou vhodnější pro single nebo dvoučlenné rodiny, jejíž členové se většinou stravují mimo dům. Nevýhodou je zcela jistě to, že při otevření mrazicího boxu zároveň větráme i prostory chladničky. Monoklimatické chladničky jsou zdánlivě nevýhodné, ale v případě, že vlastníme velký samostatný mrazák, či dokonce mrazicí pult, mohou být ideálním řešením.

  • 6.

    Námrazu řeště ještě před koupí

    Autor: Foto scom
    Automatické systémy (ať už mají různé názvy) zabraňují vzniku a usazování námrazy, která způsobuje zvýšení spotřeby energie, navíc díky němu odpadá nutnost nepříjemného ručního odmrazování. Námraza se netvoří ani na mražených potravinách. Prvky antibakteriální úpravy interiéru chladničky jsou dnes již téměř samozřejmostí. Chrání před tvorbou bakterií a vznikem pachů, které ohrožují uložené potraviny. Důležitý je i variabilní systém polic a systémy, které uvnitř jednotlivých zásuvek dovedou udržet optimální podmínky, za nichž vydrží potraviny déle čerstvé.

  • 7.

    Pozor na klimatickou třídu

    Autor: iStock.com
    V bytovém domě to tak asi nemusíme řešit, ale v rodinném domku se nám znalost tohoto kritéria bude hodit. Klimatická třída nám totiž řekne, kam se chladnička bude hodit. V klasickém bytě ji asi budeme mít v kuchyni, ale právě v rodinném domku může být na chodbě či třeba ve sklípku. Čtyři klimatické třídy zohledňují teplotu místnosti, ve které chladnička bude stát. Značí se SN (teplota okolí +10 až +32 °C), N (+16 až +32 °C), ST (+18 až +38 °C) a T (+18 až +43 °C). Pozor ale – budete-li mít chladničku ve studenější místnosti, abyste ušetřili, bude mít toto umístění efekt zcela opačný. Termostat totiž sepne kompresor k akci daleko častěji.

  • 8.

    Problém otevřených dveří

    Autor: iStock.com
    Znáte to, něco bychom si dali, ale nevíme co. Dlouhé hledání potravin při otevřených dvířkách ale markantně zvyšuje spotřebu. Někteří výrobci proto instalují do prostoru chladničky kovovou desku, která akumuluje chlad a poslouží k rychlému vyrovnání teploty. Jiní zase mají v produkci typy, u nichž lze chlazené nápoje čepovat bez otevření dvířek. Jinak si můžeme pomoci jednoduchým receptem – mějme vnitřek chladničky přehledně uspořádaný a rozmysleme si předem, co chceme vyndat.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

koliaska: Hezký článek. Díky moc. Také jsme před časem s manželem vybírali novou lednici. Já chtěla nějakou obyčejnou, zatímco manžel chtěl právě tu velkou "americkou" No, nakonec mě přemluvil a koupili jsme ji. Konkrétně tuto LG: https://www.expert.cz/lg-gsl760pzuz/ Musím říct, že je vážně obří, ale alespoň se nemusím bát, že by nám někdy v lednici došlo volné místo.

(08. 06. 2018 07:15)

filip89: Myslím si, že je velmi důležité si promyslet ještě předtím než se člověk nastěhuje zda má místo právě na kuchyňské spotřebiče. Kuchyně se může vždy jevit dostatečně až příliš velka, dokud neřešíme například chladničku, mrazničku, kávovar a pod. Říkají, že na velikosti nezáleží, ale já jsem například nenašel žádné malé americké chladničky a přesně takovou potřebujeme / chceme do nového bytu. Pokud si myslíte, že je jedno jestli americká nebo klasická tak si stačí prohlédnout pár recenzí, viz.https://vas-pomocnik.cz/lednice

(04. 04. 2018 17:42)

filip100: Název americká lednice je opravdu pěkný. Ve většině amerických filmů mají lednice jako z roku jedna dvě.

(23. 01. 2017 09:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy