Kolja

Zdeněk Svěrák za film Kolja dostal Oscara
Autor: Archív

Příběh zapřisáhlého starého mládence, který je nucen se v době totality postarat o malého Rusa, je jedním z nejdojímavějších snímků naší kinematografie. Dojemná scéna loučení na letišti se jistě mnohým českým divákům vryla do paměti.

Vyšší princip

832621:gallery:true:true

Vyšší princip pojednává o velice smutné události. Skupina studentů je nemilosrdně zabita za neškodný vtípek. Chlapci nastoupení před svými rakvemi a mnoho velmi emotivních momentů, které nelze zapomenout.

Den pro mou lásku

832741:gallery:true:true

Mladým manželům náhle zemře jejich čtyřletá dcerka Maruška. Marii, která žila jen pro své dítě a manžela se hroutí celý svět. Byt, který dříve tvořil střed jejich života, je najednou pustý a nepřátelský, každá činnost probouzí vzpomínky na Marušku, před kterými se nelze nikde ukrýt. Působivý psychologický film natočil v roce 1976 Juraj Herz a do hlavních rolí obsadil populární Martu Vančurovou a tehdejšího sólistu baletu Národního divadla Vlastimila Harapese.

Návrat Idiota

832734:gallery:true:true

František nikdy nic nepoznal a nic pořádného nezažil. Svůj dospělý život strávil za zdmi léčebny a tak má teď ze všeho jen první dojmy. Vrací se ke svým jediným blízkým, kteří o jeho existenci neměli zdání. Mají svůj život a své vztahy. Vztahy tak propletené a zapeklité, že v nich František uvízne jako v síti. Kdo by si nepamatoval scény, při kterých Františka litujeme.. "Chudák, vždyť za to nemůže.."

Zapomenuté světlo

832738:gallery:true:true

Příběh vesnického faráře, který bojuje se státními úředníky i vyššími církevními představiteli za záchranu kostela, se odehrává na sklonku 80. let. Pro faráře Holého představuje víra v Boha neotřesitelnou hodnotu a navíc zápasí s pocitem vlastní zbytečnosti a bezmocnosti při setkání s chorobou milované Marjánky. Stejně bezmocný je i před socialistickým režimem, který arogantně likviduje hmotné i duchovní hodnoty. Bolek Polívka jako kněz prožívá lásku k Veronice Žilkové.

Vesničko má středisková

832736:gallery:true:true

Můžete se tu setkat s řidičem družstevního náklaďáku Pávkem a jeho závozníkem, mentálně zaostalým Otíkem, ke kterému se Pávek chová s jako k vlastnímu, i když mu Otík ve své prostotě připravuje jeden malér za druhým. Jejich osudy se proplétají v řadě komických i poněkud hořkých epizod obalujících hlavní motiv Pávka, který sice po řadě nehod odmítne jezdit s mentálně zaostalým Otíkem, ale pak přece jen nedokáže stát stranou. Když má být Otík kvůli lukrativní nabídce poslán do Prahy, kde by měl pracovat v podniku Dřevoplechu a bydlet v paneláku, zasáhne a plán překazí. Dojemná scéna, jak si Pávek dojíždí pro Otíka do Prahy, je nezapomenutelná.

Musíme si pomáhat

832735:gallery:true:true

Smutným hrdinou filmu je penzionovaný úředník Josef Čížek (Bolek Polívka), který se během války snaží spolu se svou ženou Marií (Anna Šišková) přežívat v co největší tichosti. Musí přihlížet tomu, jak je židovská rodina Wienerů, která Josefa dříve zaměstnávala, odvážena ze své vily do koncentračního tábora. V pozdějších letech se mladému Davidu Wienerovi (Csongor Kassai), podaří z koncentračního tábora utéct a přijde hledat pomoc do svého rodného města. Tam narazí v noci na Čížka, který se ho nakonec rozhodne u sebe skrýt v tajné spíži, což ho na závěr, během osvobození, zachrání před trestem smrti kvůli kolaborantství.

Babička

Babička s Libuškou Šafránkovou v roli Barunky se těší stále velké oblibě
Autor: Archiv ČT

Dvoudílný film z roku 1971 od režiséra Antonína Moskalyka se těší největší oblíbenosti, ze všech filmů, které kdy byly podle románu Babička natočeny. Jarmila Kurandová a Libuše Šafránková jsou nezapomenutelnými a u scény, kdy babička umíra společně s jabloní, pláče snad každý.

Chybí vám v anketě vaše nejoblíbenější dojemná scéna z českého filmu? Neváhejte a napište nám ji do diskuze pod článkem!

E.T., Rocky a Hračky vedou v zahraničí

Neobyčejné přátelství mezi chlapcem a mimozemšťanem končí, dvojice se loučí a tvor odlétá v bezpečí domů. Scéna rozloučení v rodinném sci-fi E.T. – Mimozemšťan je podle výzkumu webů Filmclub a LoveFilm nejsilnější filmovou scénou vůbec. Průzkumu se přitom zúčastnilo na 2000 filmových fanoušků.

Pro scénu z tohoto filmu hlasovalo 30 % milovníků filmu, tedy skoro téměř každý třetí, kdo se výzkumu účastnil. Mezi těmi, kdo dal hlas roztomilému E.T., byl i oscarový producent Gareth Inwin, který se naposledy podílel na Králově řeči. Snímek E.T. – Mimozemšťan natočil v roce 1982 Steven Spielberg.

Na druhém místě v průzkumu skončil animovaný snímek Toy Story 3: Příběh hraček. Zde diváky zaujala scéna, ve které se hračky drží za ruce před ohnivou propastí a očekávají svůj osud. Pro tuto scénu hlasovalo 16 % zúčastněných. Na třetí místo se probojoval příběh ambiciózního boxera Rockyho, kterého ve stejnojmenném filmu ztvárnil Sylvester Stallone. 15 % hlasujících vybralo závěrečnou bojovou scénu z filmu, při které Rocky nevyhraje, ale stane se miláčkem diváků.

Čtvrté místo obsadilo zjištění kolouška Bambiho, taktéž ze stejnojmenného filmu, že jeho matka zemřela. Na pátém místě se umístila smrt Roberta Redforda a Paula Newmana ve snímku Butch Cassidy a Sundance Kid.

Nejemotivnější scény v zahraničních filmech

1. E.T. – Mimozemšťan (1982)

2. Toy Story 3: Příběh hraček (2010)

3. Rocky (1976)

4. Bambi (1942)

5. Butch Cassidy a Sundance Kid (1976)

6. Čaroděj ze země Oz (1939)

7. Křižník Potěmkin (1925)

8. Pan Smith přichází (1939)

9. Network (1976)

10. Zázrak v Miláně (1951)

Fotogalerie
4 fotografie