Světová premiéra snímku se uskuteční 11. listopadu v Londýně. První část sedmého pokračování filmového zpracování knih J.K. Rowling přijde do kin nejprve "jen" ve formátu 2D, protože 3D verze nebude před premiérou ještě dokončena. Druhá část sedmého dílu Harry Potter a Relikvie smrti - 2. by se v kinech měla objevit už v obou formátech - 2D i 3D při premiéře v polovině července příštího roku.

Ukázky z filmu Harry Potter Relikvie smrti
Autor: Warnerbros pictures

Filmy o čaroději Harrym Potterovi po celém světě vydělaly na vstupném miliardy dolarů. Relikvie smrti je zatím poslední knihou série a Rowling vždy tvrdila, že další nikdy nepřibudou. V nedávném rozhovoru s americkou moderátorkou Oprah Winfrey nicméně naznačila, že ono "nikdy" by nemuselo být definitivní.

Harry Potter ve větším rozměru i kvalitě obrazu a zvuku, které v kině umožňuje speciální technologie IMAX DMR, se v kině IMAX bude promítat téměř nepřetržitě několikrát denně, uvedla manažerka kina Adriana Vrabcová. Na programu však bude pouhé čtyři týdny, poté čarodějnického učně na plátně vystřídá nová 3D kybernetická sci-fi studia Disney nazvaná Tron Legacy.

Ukázky z filmu Harry Potter Relikvie smrti
Autor: Warnerbros pictures

Očekávaný vánoční hit Tron Legacy se odehrává v computerovém světě, v němž hrdina snímku v podání Garretta Hedlunda hledá svého zmizelého otce, počítačového odborníka ztělesněného Jeffem Bridgesem. Spolu se pokoušejí z nebezpečného světa uprchnout, čeká je spousta soubojů a zápasů s neúprosnými pravidly.

Tron Legacy vychází z dílny filmového studia Walt Disney Studios a navazuje na film Tron z roku 1982, ovšem s použitím nejmodernějších 3D efektů a technologií. Spojnicí obou snímků je Bridges, který si již tehdy zahrál stejnou roli.

Ukázky z filmu Harry Potter Relikvie smrti
Autor: Warnerbros pictures

V příštím roce IMAX od stejného studia ve formátu 3D uvede například novou animovanou komedii nazvanou Mars Needs Moms, jejímž výkonným producentem je Robert Zemeckis, nebo Auta 2 od studia Disney/Pixar. Na programu bude i čtvrté pokračování Pirátů z Karibiku s Johnny Deppem a Penelope Cruz.