Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strom se zřítil na stan s dětmi

Autor: zb - 
7. července 2008
14:44

Tragédie se odehrála na dětském táboře v Rejštejně na Šumavě. Na stan spadl v noci z neděle na pondělí strom.

Uvnitř spali dva chlapci (13). Jednoho z nich strom minul. Druhému kmen o průměru 30 cm spadl na prsa a přimáčkl ho k posteli.

Kluk zůstal uvězněný pod olší. S těžkým zraněním skončil na ARO Fakultní nemocnice v Plzni. Noc se změnila v horor, když se ztrouchnivělá olše zlomila a vyvrátila ze země. Pak spadla na stan. Pod ní zůstal uvěznění jeden z hochů.

"Vedoucí popadli pilu a odřízli nohy od postele. Tím se dítě uvolnilo zpod sevření stromu, který na něm ležel," řekla Alena Marešová z Hasičského záchranného sboru v Plzni.

Hasiči pak pomohli hocha vytáhnout ze zbořeného stanu ven a předali ho do péče osádky sanitky záchranky. Kluk si ztěžoval, že ho bolí na prsou a špatně se mu dýchá. Lékař měl podezření, že hoch může mít těžká vnitřní zranění a zavolal na pomoc vrtulník letecké záchranky z Plzně. Helikoptéra pak s dítětem odletěla na urgentní příjem fakultní nemocnice.

"Dítě je u nás. utrpělo těžká zranění. Více informací sdělovat nebudeme," uvedla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Když vrtulník odletěl, hasiči uklidili strom, který spadl na stan.

"Zjistili, že v okolí stojí další stromy, které hrozily, že také spadnou. Proto je ihned podřízli," dodala Marešová. Tragédie se podle hasičů nestala bezprostředně při silném větru. Olše spadla kvůli špatnému stavu. Jestli ale ke zřícení stromu přispěl silný vítr z minulých dní, není jisté.

"Jisté je, že to byla stará, shnilá olše," řekla Dana Ladmanová z ředitelství klatovské policie.