Německé časopisy Titanic a Eulenspiegel použily na své obálky podobizny zřejmě nejznámějšího sadisty světa Rakušana Josefa Fritzla.

Fritzl, jenž 24 let věznil svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, je na obálce červnového vydání Titaniku zobrazen v kašpárkovské čepičce oficiálních maskotů fotbalového turnaje a s rakouskými vlajkami na lících. Pod fotografií stojí tento popisek:"Nejvyšší trest pro hororového tatínka: Fritzl se stane maskotem ME!"

Další šokující fotomontáž přináší časopis Eulenspiegel. "Rakušáci přicházejí!" hlásí titulek k výjevu, jenž zachycuje nástup německého a rakouského fotbalového mužstva k utkání. Zatímco německý zástup vede kapitán Michael Ballack, v čele skupiny rakouských borců, která na hrací plochu vylézá z podzemních prostor, jde Fritzl.

Pobouřeni jsou politici, rakouští i němečtí občané a dokonce i bulvární plátek Bild vyjadřuje nad drsnou satirou rozpaky.

Co vymyslely polské noviny?

O největší pozdvižení se postarala fotomontáž, na níž nizozemský kouč Poláků Leo Beenhakker drží uříznutou hlavu svého trenérského protějšku Joachima Löwa v jedné ruce a Ballackovu v druhé. "Leo, přines nám jejich hlavy," vyzývá Super Express distingovaného kouče.

Úlet polských novinářů ostře odsoudili polský velvyslanec v Německu i trenér Beenhakker.