Korek je stále nejrozšířenější. Jedná se o tradiční uzávěr, do druhé poloviny 20. století v podstatě také jediný používaný. Proč je tak oblíbený? Má miniaturní póry, které umožňují, aby v zavřené láhvi probíhal proces zrání. Ale není korek jako korek. Zátky se vyrábějí také z korku drceného, u nějž je schopnost podpořit zrání naopak minimální – srovnatelná s uzávěrem umělohmotným. Korek ale má i své nevýhody. Jednak je nákladný, ale z podstaty přírodního materiálu skrývá i riziko znehodnocení vína – vinaři uvádějí, že se tak stane až u 10 % lahví. Poznáte to podle pachu zatuchliny nebo toho, že je víno zcela „bez chuti“.

Zašroubovat

Se šroubovacím uzávěrem se setkáte u bílých, růžových a lehkých červených vín. Nicméně například vína z Austrálie jsou uzavřena tímto typem uzávěru ve více než 85 % případů. Oblíbený je proto, že je pohodlný, levný na výrobu, umožňuje láhev kdykoli opětovně uzavřít i skladovat v jakékoli poloze. Eliminuje hrozbu poškození vína, která provází použití korku. K dlouhodobé archivaci ale ideální není – používá se většinou na mladá vína určená k okamžité konzumaci, možnost uskladnění nepřesahuje obvykle deset let.

Umělý “špunt“

Řekne-li se „umělá“ zátka, nemá to nic společného s bílými uzávěry, které se kdysi objevovaly na litrových lahvích vína a odřezávaly se nožem. Dnes se tyto zátky vyrábějí z polyetylenu a také nabídnou dobré služby, mladá vína v lahvích uzavřených umělohmotnými uzávěrem si udržují svěžest a ovocnou chuť. Víno s touto zátkou ovšem není určené k archivaci, plastová zátka totiž brání procesu zrání, obvykle je nutné takové víno spotřebovat do dvou let. Za rozšířením tohoto typu uzávěru stojí zejména nízká pořizovací cena.

Moderní sklo

Zatímco šroubovací a umělohmotné zátky jsou používané zpravidla u základních řad vín, moderní zátky vyrobené ze skla a opatřené plastovým kroužkem jsou záležitostí vyšších kategorií vína a vybraných vinařství, vyžadují ovšem speciální typ láhve. Nabízejí možnost víno opětovně uzavřít – díky výborné těsnosti zátky a vlastnostem skla jako takového víno nemění své vlastnosti.

Loupání kůry

› Korkové zátky se vyrábí z kůry korkového dubu. Materiál se i dnes získává ručně (kůra se loupe – strom tedy není nutné porážet) a prochází poměrně složitým a dlouhým procesem výroby. I korkové zátky mají různou kvalitu, trvanlivost těch nejlepších korků dosahuje 25 let.