Vede dodržování zdravé či alternativní stravy k lepšímu zdraví anebo jeho poškození?
Nejsem lékař, ale racionální výživa, alespoň tak vnímám zdravou stravu, jistě prospěšná je. Ale alternativní strava je příliš obecný pojem, který zahrnuje i škodlivé experimenty, hraniční diety...

Podporujete, doporučujete očistné kůry, diety, či "hladovku" anebo jste proti?
Očistné kůry vedoucí k detoxikaci organizmu jsou jistě skvělé. Myslím, že spolu s hladovkou by se měl jejich druh konzultovat s lékařem, odborníkem na danou problematiku s ohledem na daný zdravotní stav. Každopádně jsem proti extrémům, což platí nejen pro výživu.


Vyzkoušela jste nějakou?
Nevyzkoušela. Schází mi pevná vůle, totální motivace, patřičný dril.

Omezujete, nebo jste vyloučila ze svého jídelníčku nějaké potraviny?

Téměř nejím cukrovinky, sladkosti jako takové, ale není to cílené. Nic mi od dětství neříkají, chuť na ně mám výjimečně. To samé platí pro bílé pečivo. Zvykla jsem si léta nekonzumovat, anebo jen minimálně přílohy, především knedlíky. Tučné jídlo rovněž nejím, je pro mě těžké. Platí to i pro smetanové omáčky, krémové polévky. Racionálně se vyhýbám smaženým pokrmům a uzeninám. Hranolky nesnáším. Takové mám zavedené zvyky a rozhodně nestrádám. Ale pokud chci občas hřešit, tak to bez výčitek udělám.

Myslíte, že je u nás všeobecně dostupná strava dostačující a neškodná?
Obecně dostupná strava? Co tím máte na mysli? Pokud finanční stránku věci, tak za málo peněz lze uvařit dobrá a kvalitní jídla z čerstvých surovin. Jde především o přístup k výběru potravin a druhu, složení preferované stravy. Éček a jiných konzervantů plné produkty, kuchyňské polotovary, které se konzumují vzhledem k nedostatku času a pohodlnosti, nastavenému životnímu stylu ve velkém, rozhodně zdravé nejsou. Bio matky na mateřské dovolené kupují v oblíbené DM drogerii drahé umělé výživy ve skleničkách, místo aby kousek brambory, mrkve či jiné zeleniny, plátek ryby, bílého masa čerstvě uvařily. Rozmixovaly. A tak lze pokračovat dál.


Je kult štíhlosti prospěšný zdraví, nebo jde o trend, který může ublížit?
Každý kult zavání jistým totalismem názoru. Trend štíhlé figury jistě zdraví prospěšný je, pokud k této metě nedojdete drastickým způsobem diet, diagnózy a léčení hodnými poruchami přijímání jídla.

A čím si vysvětlujete takový zájem veřejnosti o zdravý životní styl, kult štíhlého těla apod.?
Kult zdravého životního stylu, kult štíhlosti je daný rozpoložením vyspělé konzumní společnosti, která od šedesátých let adoruje iluzi mládí, pevného, tukových závalců prostého těla bez ohledu na věk. Vypadat mladě, být v kondici ztvrzené dokonalou figurou je známka úspěchu. Takovou metu nastolily v době poválečného blahobytu Spojené státy americké. Američané začali běhat, praktikovat jogging, bulimií a anorexií trpící herečka Jane Fonda začala cvičit aerobic... Plastická chirurgie jistící ideál věčného mládí a štíhlosti, nastartovala monstr byznys stejně jako zaručené diety, farmaceutické prostředky na hubnutí... Nebavme se tedy jen o stravě, vše se odehrává v nějakém kontextu.


Je podle vás v pořádku, že se mnoho především mladých lidí snaží vyrovnat vzoru modelek a modelů co se týká dokonalého vzhledu, postavy, atd. a že díky tlaku médií, veřejného mínění, apod., jsou k tomu jakýmsi způsobem i "vybízeni "?
Většina veřejnosti odjakživa potřebuje vzory. Mladí především. Etikou počínaje, momentálně nastavenou metou krásy, life stylem konče. Kdekdo touží dostát ideálu, ale někteří též revoltují. Vůči němu se vyhraní. A média jsou odjakživa nosičem vzorů. Vezměme to jako fakt. Otázkou pouze je, jak s tím lidé nakládají. Včetně byznysem řízené reklamy doporučující za nemalé prachy prostředky na hubnutí, jež jsou mnohdy pochybné a škodlivé. Například svého času oslavovaný Adipex Retard nazývaný zlatá vejce, který anorektikem s účinnou látkou fentermin. A i když je u nás a ve většině Evropy zakázaný, na internetu se stále hromadně kupuje...


Podílí se podle vás média na kultu zdraví a štíhlosti negativně anebo jen lidé neumí pracovat s informacemi?
Odpověď rozhodně není jednoznačná. Jak kdo a kdy, zní má odpověď. Osvěta rozhodně existuje. V dnešní době není problém si cokoli, jakoukoli informaci na diskutované téma vyhledat. Záleží na člověku, jeho přístupu k věci. Problém tloušťky, vychrtlosti, sexy postavy je samozřejmě pro společenské rubriky life stylových magazínů a pro populární a nejvyhledávanější žánr bulváru jedním ze zaručených taháků, s nímž se ne vždy pracuje solidně.


Podle některých zdrojů přibývá mladých lidí s poruchami příjmu potravy. V čem vidíte příčinu a jak by se podle vás narůstajícímu počtu nemocných dalo předcházet?
Ale také vzrůstá počet obézních adolescentů, nutno podotknout. Ani obezitu bych na poli zdraví nepodceňovala. Nepřecházela! Nezřízené jezení či omezování potravy zaviněné hrůzou z tloušťky, podle mě tkví v psychice jedince, frustraci, mindrácích z vlastní nedokonalosti a touhy ji dosáhnout. Samozřejmě ve výchově - ať už je daná školou či pro mě podstatnou rodinou. Tam by měl být přirozený základ prevence. Troufám si tvrdit, že tohle vše je důsledkem vyspělé navýsost konzumní společnosti, která nezná hlad. Potravu vnímá jinak než přirozený, prostředek k nasycení, dodání energie, přežití...


Pokud byste měla jednou větou specifikovat dané téma, jak by zněla?
Jako jeden z mnoha nekončících fenoménů éry komerce a konzumu.

VIDEO: Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla!

 

Video
Video se připravuje ...

Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla! Tereza Kühnelová

 

Fotogalerie
24 fotografií