Byl to mžik a chovný pár agapornisů růžohrdlých byl fuč z klece. Za deště v neděli 5. srpna uletěli v blízkosti metra Dejvická. Majitelka se bála, že pokud se nenajdou, mohou i zemřít. Na městské prostředí totiž zdomácnělí papoušci nejsou vůbec zvyklí.

Agapornise už Helena Machovcová chová léta, za tu dobu už jí ale několik papoušků uletělo. Přitom zná své mazlíčky dokonale: „Tenhle pár je kombinovaný, samici jsem koupila z lítosti, protože strádala v hnusném krámku. Je jí u nás dobře, měla několikrát mladé, ale je pořád divoká a lidí se bojí. Samečka jsem naopak koupila malého ve velmi dobrém obchodu ZOO ve dvoře na Smíchově, je polokrotký, hodný, ale trochu plachý,“ mluví o svých miláčcích Helena.

Překvapivá návštěva

Z klece jim pomohl špatně zajištěný bazének pro ptáky. Držel jen kolíčky na prádlo, ty však pohyb ptáčků nevydržely a při pádu vyrazily dvířka klece. Papoušci tak volně odletěli a potloukali se po ulicích.

O několik hodin později zveřejnila jiná uživatelka na Facebooku fotku pestře barevného papouška. Ten stál v okně a bojácně nakukoval do bytu. Dostal salát, vodu a piškoty.

Samička ještě není doma

Na protější střeše stála samička a všechno bedlivě pozorovala. Nepomohlo ani YouTube s ptačím zpěvem, které mělo papoušky vlákat do bytu. Oba po čase zase zmizli do víru velkoměsta. Nakonec vysílený sameček vletěl oknem do jiného obydlí. V něm ho odchytli, a v pondělí ráno se dostal zpátky ke šťastné majitelce.

Potomek uprchlého páru, Pastelka
Autor: Helena Machovcová

Bázlivá samička Veggie však stále zůstává na svobodě a domů se jí moc nechce: „Slyším ji venku, byla už i na okně, ale zřejmě se zatím k lidem uchýlit nechce. Dala jsem jí ven krmení a uvidíme, co bude dál,“ říká Helena Machovcová. Pokud vás tedy navštíví, dejte jí napít a zrní, ať si ustrašená a vyčerpaná Veggie může odpočinout. 

Fotogalerie
4 fotografie