Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řeka Jihlava zcela zmizela: Zarostla trávou! Místní nic podobného nepamatují

Autor: Jiří Čada - 
5. července 2018
17:26

Je to už děsivá situace! Koryto řeky Jihlavy, ze kterého v centru krajského města mizí v důsledku dlouhotrvajícího sucha voda, zarostlo vysokými travinami. Tohle prý nikdo nepamatuje.

Svými 184 kilometry patří řeka Jihlava k jednomu z našich nejdelších toků. „V řece nyní teče pouhých 25 procent normálního stavu vody,“ informoval Blesk mluvčí povodí Moravy Petr Chmelař. „Je to pouhá jedna čtvrtina toho, co by v Jihlavě mělo v tomto období téci,“ vysvětluje. To nyní představuje průtok pouhých 300 litrů za vteřinu. Rybáři se radují, vysoké traviny skýtají úkryt zajímavým úlovkům. „Většinou ale o ně přijdeme, vlasce se zamotají do trávy a je konec,“ postěžoval si sportovní rybář Martin Malý.

O kus dál proti toku řeky v Dvorcích u Jihlavy vodoteč ve středu ukazovala výšku hladiny pouhých 13 centimetrů. „To je o tři centimetry méně, než když vyhlašujeme sucho,“ říká vodohospodář Chmelař ke kritickému stavu, který se rok od roku zhoršuje. Pomohl by prý pouze dlouhodobý déšť.

Před dvěma roky nepomohlo ani odbagrování travin. „V řece Jihlavě roste převážně orobinec širokolistý a zblochan vodní. Jejich růst podporuje nejen málo vody, ale i fosforečná a dusičná hnojiva splavená při nárazových deštích z okolních polí,“ dodává Petr Chmelař. Kritický stav na řece vodohospodáři sledují už šestý rok.

certicekjity ( 5. července 2018 20:07 )

To bude asi všude z řek budou jen potůčky.

Zobrazit celou diskusi