Zatím to však příliš nefunguje, ruští surfaři totiž podobné zákazy snadno obcházejí pomocí technologií jako VPN apod. A tak zákonodárci připravili onu novou legislativu, která vytvoří nový státní blacklist zakázaných webů, který budou muset průběžně kontrolovat všichni, kteří na ruském webu cokoliv publikují. Od soukromých osob až pro ty právnické – vyhledávače.

Když pak zveřejní odkaz na některý z těchto zakázaných webů, čeká je pokuta až do výše 700 000 rublů, což po přepočtu dělá asi čtvrt milionu korun.

Seznam by se mohl postupně naplnit právě VPN službami, díky kterým Rusové v minulých měsících snadno obešli třeba státem nařízenou blokaci šifrovaného komunikátoru Telegram.

TIP: Rusko čím dál více blokuje internet. Mladí podnikatelé se bouří

Ruský přístup je čítankovou ukázkou salámové metody postupného znepřístupnění internetu. Když totiž jedna blokace nefungovala, úřady ji rozšířily tímto způsobem a pod hrozbou vysokých pokut přenesly veškerou zodpovědnost na soukromé osoby a firmy.

Přímá paralela v Česku naštěstí zatím neexistuje. U nás máme jen onen státní blacklist zakázaných hazardních webů, které spravuje Ministerstvo financí ČR. Ale pozor, všichni víme, že je tento blacklist technicky bezzubý a kdo chce, tak jej velmi snadno objede – třeba právě pomocí VPN. Kdybychom šli ruskou cestou, zakážeme i VPN.

Nelze než doufat, že něco podobného u nás nikoho nenapadne ani ve snu.