Hraji ředitele dolu, ve kterém se katastrofa odehrála, a který za ni byl také částečně zodpovědný,“ popsal herec svou roli v novém filmu o tragickém požáru v Dole Dukle v Havířově, k němuž došlo 7. července 1961. „Režisér David Ondříček si přál, abych ho hrál v ostravském dialektu a aby to byl takový klasický předrevoluční pohlavár,“ řekl představitel filmového Kotase, jehož předobrazem byl Ladislav Klimša.

Do ředitelského křesla byl dosazen komunisty šest let před tragédií jako dělnický kádr, člen KSČ. Pod jeho vedením šachta sice překonávala jeden těžební rekord za druhým, o havířině toho ale nevěděl moc a o důlním větrání vůbec nic. „Byl to vyučený důlní elektrikář. Ale hlavně měl rudou knížku – z této pozice se tam dostal. Měl tam i inženýry, kteří Duklu řídili,“ svěřil Blesku spoluscenárista filmu Jakub Režný. „Strana mu dávala úkoly, musel poslouchat příkazy shora,“ upřesnil autor námětu.

Jel pro tchyni

Jelikož Klimša nemohl sehnat experta na větrání, zůstal tento post neobsazený a měl ho řídit právě on. Že tomu nerozuměl, nehrálo ze stranického hlediska roli. V den, kdy v dole vypuklo hořící peklo, navíc neseděl za ředitelským stolem, ale odjel na hon. Na Dukle v té době chyběl i jeho zástupce. Náměstek ředitele byl vyzvednout tchyni na nádraží.

Do ředitelny se Klimša vrátil bezmála pět hodin po vypuknutí požáru. Podle scenáristy si své osudové pochybení do konce života vyčítal... „Byl to normální jednoduchý chlap. Neštěstí ho dost zasáhlo, záhy na to se zhroutil,“ tvrdil Režný.

Příliš mírný trest

Před Okresním soudem v Karviné stanulo celkem devět lidí – kromě ředitele ještě výrobní náměstek, vedoucí výroby, bezpečnostní technik, dispečer, revírník, vedoucí perspektivního plánování, předák i zámečník. Rozsudek padl až 28. srpna 1962. „Odsouzeni do vězení byli pouze dispečer a náměstek. První dostal čtyři roky spíše za to, že se pokusil zfalšovat dokumenty. A ten druhý, který opustil důl a vrátil se až v okamžiku, když se volali záchranáři, vyfasoval tři a půl roku,“ prozradil scenárista. „Odseděli si jen pár let, pak se za ně důl zaručil a oni byli brzy propuštěni. Řediteli se nestalo nic, dostal jen podmínku, stejně jako ostatní souzení,“ prozradil Režný informace, které se divák nedozví ani ze závěrečných titulků.

Dolu šéfoval dalších 7 let

Ředitel Klimša zůstal po tragédii ve své funkci. Na Dole Dukla šéfoval až do roku 1968, kdy mu havíři vyslovili nedůvěru. „Hlasováním ho sesadili a demokraticky si zvolili jiného – inženýra Alfonse Petráše, který byl už v době tragédie hlavním inženýrem,“ řekl Blesku scenárista Režný. Nový ředitel ale vydržel jen krátce, po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy byl odvolán.

Nešťastná shoda náhod

Dramatické události odstartovala naprostá banalita. Kolem pásového dopravníku procházel horník a náhodně zachytil za páčku, která spouštěla gumový pás. A to zrovna v místech, kde se ten den netěžilo. Zařízení tak celé hodiny běželo naprázdno a gumový přepravník nakonec třením začal hořet. Kouř navíc nemělo co izolovat. Nová štola se otevírala dřív, než měla, a nesplňovala bezpečnostní předpisy. Sloje od sebe totiž neoddělovaly betonové dveře, ale jen dřevěné. Žár musel být strašlivý! Podle těch, kteří se sem dostali pár týdnů po neštěstí, byl tak silný, že se při něm měnilo černé uhlí na koks. To je možné jen při teplotách kolem 800 stupňů Celsia.

Osudové hodiny hornické tragédie

13:00 – začíná hořet gumový přepravník

15:30 – horníci poprvé ucítí kouř

16:15 – muži podávají dispečerovi první varovné hlášení, ten nereaguje

17:04 – po hlášení dýmu v dalších patrech konečně volá výjezdové vozy záchranné stanice

17:30 – pod zem sjíždějí první záchranáři

17:45 – ředitel se konečně vrací do Dukly

18:55 – vedení teprve stahuje všechny horníky na povrch

23:10 – Záchranáři uzavírají požářiště pytli s pískem a popílkem, to už je většina havířů po smrti.

 

Fotogalerie
22 fotografií

Video: Film Dukla 61 o smrti 108 horníků šokoval národ i kritiky

Video
Video se připravuje ...

Film Dukla 61 o smrti 108 horníků šokoval národ i kritiky Česká televize