Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otisky prstů nyní ukáží na konkrétního střelce: Novou metodu objevili olomoučtí vědci

Otisky prstů nyní ukáží na konkrétního střelce: Novou metodu objevili olomoučtí vědci.
Otisky prstů nyní ukáží na konkrétního střelce: Novou metodu objevili olomoučtí vědci.  (Autor: Shutterstock)
Autor: dce - 
25. května 2018
18:35

Teroristické útoky v Paříži v roce 2015 podnítily olomouckého chemika Tomáše Pluháčka a jeho kolegy k vyvinutí nové metody identifikace pachatele pomocí povýstřelových zplodin v otisku prstu. Dokáží tak přesně určit, zda člověk zbraň jen držel, nebo z ní střílel.

Průlomový objev navrhli vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů a Katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jednoho z nich – Tomáše Pluháčka – napadlo při návratu z Francie po útocích v listopadu 2015 využít stávající metodu povýstřelových zplodin pro identifikaci pachatele.

„S kolegy jsme se zamýšleli nad tím, zda po odběru reálných otisků prstů na místě činu zůstanou částice z povýstřelových zplodin ukotveny v papilárních liniích a budeme schopni na základě takto získaných poznatků provést i identifikaci osoby. Nyní už víme, že dokážeme z otisku prstů určit, zda jejich ‚majitel‘ manipuloval se střelnou zbraní nebo z ní i střílel, a také tuto osobu identifikovat,“ uvedl v článku univerzitního zpravodaje Pluháček.

V současnosti se pachatel identifikuje mimo jiné i pomocí zbytků povýstřelových zplodin na rukou a oblečení dané osoby. Jenže tato metoda je závislá na čase, kdy se podezřelého podaří dopadnout. Pokud se již stačí zbavit oblečení a umýt se, metoda je nepoužitelná.

Olomoučtí vědci ale přišli s nápadem zplodiny identifikovat přímo z otisků na zbrani. „Stačí analyzovat prvky z povýstřelových zplodin, jako jsou například olovo, baryum, antimon a případně rtuť, jen z latentního otisku prstu,“ popisují.

„Postup jsme ověřili u tří osob a analýzy konzultovali s profesionálním znalcem z oboru daktyloskopie. Nyní chceme metodu potvrdit analýzou více vzorků a nabídnout ji Policii ČR. Věříme, že metoda by mohla práci kriminalistů urychlit a usnadnit. Standardní analýza pomocí skenovací elektronové mikroskopie je totiž poměrně zdlouhavá a má určitá omezení,“ doplnil Pluháček.

Otisky prstů nyní ukáží na konkrétního střelce: Novou metodu objevili olomoučtí vědci. Otisky prstů nyní ukáží na konkrétního střelce: Novou metodu objevili olomoučtí vědci. | zurnal.upol.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání