„Mateřské a základní školy zřizované městem si mohou žádost o dotaci podat do 25. května, organizace zřizované jinými subjekty mají čas do konce měsíce,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Fond město zřídilo před osmi lety a dosud se z peněz rekreovalo v horských oblastech téměř 18 000 dětí. Ozdravné pobyty se v letošní sezoně musí uskutečnit od začátku listopadu do konce dubna 2019, tedy v období topné sezony. Ovzduší tou dobou bývá v krajském městě nejhorší.

Město v rozpočtu pro letošní rok vyčlenilo na podporu ozdravných pobytů 22 milionů korun, po započtení darů podniků a finančním vypořádání z předcházejících let je tak částka téměř 25 milionů korun.

„Z městského rozpočtu do fondu šlo v prvních letech pět milionů, postupně se částka zvyšovala až k letošním 22 milionům. Schválit bychom mohli dotace pro rekordní počet dětí za dobu fungování fondu. Mohlo by jich být až o 1000 víc než vloni,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Pro období od listopadu 2017 do dubna 2018 poskytla Ostrava téměř 15 milionů korun pro 2582 dětí z 33 škol. Z fondu byly také poskytnuty prostředky na spolufinancování ozdravných pobytů pro 314 dětí ostravských škol, které získaly příspěvek z podobného dotačního programu Moravskoslezského kraje.

Z fondu mohou být hrazeny náklady na pobyty v délce minimálně 14 dnů v oblasti, která není zasažena smogovou situací. Z prostředků lze hradit ubytování, stravování, dopravu, ale i doprovodný program ozdravného pobytu. Příspěvek z fondu na jednoho žáka je maximálně 6000 korun.

Stravování musí odpovídat minimálně standardům pro školní stravování a ubytování stanoveným podmínkám pro pobyt dětí ve školách v přírodě. Děti se nejčastěji jezdí rekreovat do Jeseníků, Hostýnsko-vsetínské hornatiny a Moravskoslezských Beskyd.

VIDEO:  „Dusíme se a jsme nemocní.“ Vladimír kvůli špatnému ovzduší v Ostravě žaluje stát.