Když procházím ulicemi Prahy 3, všimla jsem si provizorních oplocení stromů nebo celých pásů zeleně, kde si lidé vysazují kytičky a snaží se zahradničit. Tato privatizace veřejného prostoru je naprosto nepřípustná,“ zní slova starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09). Co ji tak rozlítilo? Že spolek Street Gardening se svou činností snaží zkrášlit a zvelebit pražské ulice. Podle toho se zařídili i žižkovští obyvatelé. Za vyjádření sklidila kritiku.

Ani před svým vlastním barákem si už člověk u stromu nemůže vysázet kytky,“ uvedla ke kauze na Facebooku uživatelka Karolína. Spíš by (starostka – pozn. redakce) měla být ráda, že taková iniciativa vznikla a navázat s těmi lidmi spolupráci,“ domnívá se na Facebooku Martin.Hlavně si myslím, že nejen Praha 3 má tolik problémů, že řešit zrovna kytičky kolem stromů je pí***ina,“ nešla pro ostrá slova daleko Ivana.

Snaha o zkrášlení ulic

V pátek ve 14 hodin se se starostkou sešel předseda Street Gardening Tomáš Plesník. „Když jsem se dozvěděl o původním  stanovisku paní starostky, měl jsem radost, protože to, co děláme, konečně vzbudilo nějaký ohlas,” svěřil se Blesk.cz Plesník. 

Paní starostka mě po vzájemné domluvě ujistila, že se nevymezovala proti výsadbě záhonků, ale vadily jí především ty plůtky a stav některých minizahrádek, které si udělali sami obyvatelé Žižkova,” uvedl Plesník. „Náš zájem je, aby Praha byla krásnější.”
Starostka Prahy 3 s předsedou spolku Street Gardening Tomášem Plesníkem nakonec nalezli společnou řeč.
Autor: Michal Protivanský

Podle architekta Petra Kučery jde o vhodnou problematiku, jen nesprávně uchopenou. „Legislativně jsou námitky paní starostky asi v pořádku, ale z lidského hlediska už se mi to nepozdává,” vyjádřil se pro Blesk.cz. „V zahraničí, například v New Yorku, je to zcela běžné. Lepší by bylo zaměřit se spíše na nelegální reklamy nebo znečištění ulic. Každý přece pochopí, že přiměřená kultivace bezprizorního okolí stromu není nic proti ničemu.”

Vytrženo z kontextu?

Na svém facebookovém profilu se nedlouho po původním vyjádření začala starostka mírnit, až úplně obrátila. Blesk.cz vzkázala, že její věty byly vytržené z kontextu. „Připravujeme program adopce stromů včetně realizace minizahrádek u stromů. Byla bych ráda, kdyby se lidé zapojovali a více jich sázelo kytky v ulicích,“ svěřila se.

„To jsou média,“ smála se Hujová na otázku, jak je možné, že v médiích koluje její vyjádření, ve kterém se k předzahrádkám stromků vyjadřuje negativně a které se dodnes nachází na stránkách radnice. Jediné, co starostce vadí, jsou prý někdy nepříliš vzhledně vytvořené záhonky. „Já bych to zasadila líp,“ ukazovala na záhon, který dle starostky nevyužil celý prostor okolo stromu. „Rozhodně ale nejsem proti. Naopak! Sama jsem vášnivá zahrádkářka.”

Nejde o jediný případ

Není tomu tak dávno, kdy se obdobná kauza vysázených květin v pražském veřejném prostranství řešila v Kobylisích. Takřka přesně na den před dvěma roky se totiž »vztekala« úřednice ze životního prostřední Prahy 8 nad záhonkem v Šimůnkově ulici, kterým si tamní obyvatelé chtěli zkrášlit okolí svého domova.

Bohužel, se zlou se tehdy potázali. Úřednice Marcela totiž jakoukoliv výsadbu zakázala a rostliny před zraky šokovaných obyvatel začala údajně hystericky vytrhávat. „S referentkou Odboru životního prostředí bude vedeno kázeňské řízení,” uvedla pro Blesk.cz tehdejší mluvčí Prahy 8 Anna Patočková.
Fotogalerie
28 fotografií