Černá kostka, jak se projekt nové vědecké knihovny nazývá, není jedinou velkou stavbou, která by v brzké době měla v Ostravě vyrůst. Přidá se k ní i rozšíření Domu umění o galerii 21. století zvanou Bílý stín a konečně také síň pro ostravskou Janáčkovu filharmonii.

„Ostrava již desítky let usiluje o výstavbu koncertní haly s perfektní akustikou, dostatečným místem pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava," zmínil se k dlouhodobému plánu ostravských zastupitelů primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Primátor také uvedl, že by brzy mohla být známa pravděpodobná podoba síně. „V letošním roce vypíšeme architektonickou soutěž. Mimo odborné veřejnosti oslovíme i tři mezinárodně uznávané architektonické kanceláře, které mají zkušenosti s projektováním koncertních síní, jež v praxi již prokázaly své akustické kvality,“ dodal primátor Tomáš Macura.

Ostravu tak čeká investice přesahující tři miliardy korun, více než polovinu přitom dodá stát. Knihovna »spolkne« 1,35 miliardy a stát na ni dodá 800 milionů. Síň pro filharmonii bude dokonce o sto milionů dražší, stát ji podpoří 600 miliony. V případě galerie se jedná o stavbu za 600 milionů, kde se o polovinu financí postará rovněž stát. 

V roce 2020 by se mělo začít pracovat na stavbách knihovny a galerie. Čnít k nebi budou o dva roky později, kdy se začne se stavbou sálu pro Janáčkovu filharmonii.

VIDEO: Podívejte se na zbrusu novou ostravskou tramvaj. Celkově za ně dopravní podnik utratí více než miliardu:

Video
Video se připravuje ...

Do Ostravy dorazila zbrusu nová tramvaj, první plně klimatizovaná v Česku! Blesk.cz/Karel Dostál

Podívejte se, kdo v Ostravě kandiduje na primátora v roce 2018