Josef Koudelka není běžný fotograf... Nezpodobňuje skutečnost, jaká je, nýbrž si ji představuje a jak ji cítí... Nejvíce ho upoutává, co se reálné situaci nepodobá, co se běžnému a navyklému vidění vymyká,“ hodnotila jeho počáteční tvorbu Anna Fárová už v roce 1965. Superlativy o něm kritici píší dodnes.

Nejproslulejšími fotografiemi, kterými ohromil Koudelka celý svět, jsou záběry z Václavského náměstí z doby vpádu vojsk Varšavské smlouvy, které tvoří část výstavy. „Kvůli odchodu do Anglie jsem byl rád, že jsem se pod ty fotografie z okupace v roce 1968 nepodepsal. Nemohli mi dokázat, že jsem je fotil já. Říkali mi, že jsem nejslavnější anonymní fotograf,“ těšil se na výstavě Koudelka. Tehdy se snímky dostaly do Washingtonského muzea a rok poté obletěly celý svět.
Prohlédněte si fotografie, které během života nafotil jeden z nejvýznamnějších českých fotografů 20. století Josef Koudelka
Autor: Eva Fornálová

Focení je jeho život

Retrospektivní výstava Josefa Koudelky vás skrze několik cyklů provede celým jeho fotografickým životem, který rozhodně není u konce. „Nehodlám přestat fotografovat,“ nechal se slyšet. Rozsáhlý cyklus fotografií, které odkázal muzeu, se tak jednoho dne možná ještě rozrostou.

Cestování v exilu

Pojďme se ale podívat na to, co tady můžete obdivovat dnes. Ve druhém patře Uměleckoprůmyslového musea objevíte soubor jeho začátků od roku 1958, na něj navazují experimenty, kdy si hrál s kompozicemi. V části věnované exilu po roce 1968 zachycuje snímky plné osamocení a odcizení. Z dokonale zachycených kompozic smutných lidí a prázdných ulic člověka až přepadne smutek. „Uvědomil jsem si, že z peněz, které bych musel platit za byt, mohu žít a cestovat. Cestovat, abych mohl fotografovat,“ vysvětluje autor, jak mu emigrace otevřela nový rozměr.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z výstavy Eva Fornálová

Opodál se téma mění. Od popsané mapy plné poznámek z cest se octnete mezi snímky zachycujícími divadelní představení Cikáni, které fotografoval v 60. letech v Divadle Na zábradlí. „Nikdy jsem je takto jako celek neprezentoval,“ prozradil Koudelka při výstavě.

Chmury z lidského bytí

Poslední soubor nabízí černobílé cestování skrze velkoformátové fotografie panoramat. Idylickou krajinu ale nespatříte. Obraz s prostřílenou dírou v izraelském domě střídají zachycené rozpadlé sochy z dalších států.  Díky Koudelkově hledáčku můžete navštívit Chorvatsko, Řecko, Alžír nebo třeba Libyi očima fotografa, který mapuje nevratné zásahy člověka do přírody. Výstava tak člověka dovede k zamýšlení se nad smyslem života nejen svého, ale i celé společnosti. Počítejte s tím, že po dvouhodinovém nazírání na Koudelkovy fotografie se domů vrátíte s nepříliš veselou náladou, která může slabší povahy uvrhnout do chmur.

Kdy? Do 23. září 2018, kromě pondělí denně od 10 do 18 hodin, v úterý od 10 do 20.
Kde? Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, 17. listopadu 2, Praha 1
Vstupné? Základní 220,- Kč, snížené 120,- Kč,

Fotogalerie
31 fotografií