Stromovka byla odnepaměti významnou zelenou plochou v Praze. Zlatý věk zažila v 16. století a na počátku 17. století. Do její historie se nejvýznamněji zapsali Ferdinand II. Trolský a Rudolf II., kteří park využívali ke královské honitbě.  

Parku se tehdy přezdívalo  Alter Tiergarten. Nebyli v ní pouze bažanti, které se zábavou lovil panovník. Jen málokdo ví, že tato zeleň sloužila kdysi jako zoologická zahrada. „Objevili jste tady soby, losy... Údajně tam byla i ustájena lama i velbloud tureckého sultána... Takže to byla taková tehdejší zoologická zahrada,“ prozradila autorka výstavy o Stromovce Jana Bělová.

Ale nebyla to zoologická zahrada s kotci a výběhy, jak jsme zvyklí dnes. Zvířata se po parku pohybovala ve vymezené části. „Tedy, to je pro mě úplná novinka. Velmi zajímavé. Škoda, že už tam ta zvířata nejsou,“ řekl Karel, který se před Muzeem hlavního města Prahy kochal výstavou Stromovka.

Video
Video se připravuje ...

Stromovka byla pražskou zoologickou zahradou Eva Fornálová

Zájem o zvířata v tehdejší oboře byl obrovský - kolem roku 1600 jich tady žilo na 40 tisíc. Krátce poté se ale ukázalo, že zvířata nemají dostatek místa k životu, a proto byla prostě vypuštěna do okolí. „Dovedete si představit, jaké škody a potíže to v okolí způsobilo,“ smála se autorka výstavy.

Dnešní název

Tiergarten nebo také Královská obora byla tehdy rozdělena na část se zvířaty a pak tu byla druhá část s ovocnými stromy, které sklízeli poddaní pro panovníka. Název, který známe dnes, tedy Stromovka, se začal používat až v roce 1850. „Název Stromovka vychází z německého názvu východní části parku,“ prozradila Bělová. Ten zněl tehdy Baumgarten (Baum = německy strom).

V 19. století se následně místo stalo vyhledávaným parkem i pro zábavu všech Pražanů, nejen šlechty a panovníka. V rámci výstavy je možné prohlédnout si historické plánky, jak se plocha parku měnila.

Za Rudolfa II. byl v oboře vystavěn Císařský mlýn a Rudolfova štola, vodní dílo, které přivádělo do rybníka ve Stromovce vodu z Vltavy. O stavbách a rozvržení parku v jednotlivých stoletích se více dozvíte na venkovní výstavě Na Poříčí.

Kdy? Až do 1. července, výstava je i osvětlená
Kde? Před Muzeem hlavního města Prahy, Na Poříčí 52, Praha 8
Vstupné? žádné

Fotogalerie
20 fotografií