Podle jakých pravidel se budou v České republice provozovat taxislužby během dalších let? Současná krize v komerční dopravě vedla k mnohým protestům řidičů taxi proti nelicencovaným řidičům ve službách společností Uber a Taxify. Provozovatelé taxislužeb tvrdí, že dobrý zákon už máme a teď je zapotřebí konat.

Probíhají však zároveň jednání, která mají vést k další úpravě zákona. Do Prahy proto přicestoval spoluzakladatel společnosti Taxify z Estonska Martin Villig. Setkal se s premiérem Andrejem Babišem (ANO), kterému dle svých slov vysvětloval celý estonský model a možnosti zjednodušení, které takové řešení přináší.

Demonstrovalo se v Estonsku?

Změna zákona se v Estonsku provedla před rokem. Před tím podle Martina Villiga v zemi také docházelo k jistým formám protestu ze strany „klasických“ taxikářů, ty prý ale brzy pominuly. „Majitelé taxislužeb se účastnili jednání a nakonec pochopili, že jednoduchá regulace je dobrá také pro ně. Jejich řidiči v současnosti nemusejí těžce investovat do vybavení a mohou poskytovat lepší služby,“ uvedl spoluzakladatel Taxify.

Podle Martina Villiga je zásadní, že při tvorbě zákona se musí brát v potaz služba pro zákazníka. Provozovatelé taxislužeb tvrdí, že společnosti jako Uber či Taxify nejsou tak převratné, jak by se mohly zdát, podle estonského odborníka ale pokrok tkví hlavně ve zkvalitňování služeb, nikoliv pouze ve zdokonalování technologií.

Jak to funguje?

„Odstranili jsme nutnost veškerých zkoušek, které nebyly nezbytné. Máme teď pouze prověření trestné minulosti řidiče a řidičský průkaz. Pokud jsou tyto věci v pořádku, kdokoliv může v online prostředí zažádat o licenci, kterou získá za 3 dny a zaplatí za ni 20 euro,“ uvedl ke zjednodušeným podmínkám v Estonsku Martin Villig, podle kterého nic nebrání tomu, aby se česká legislativa připravila na podobné změny.

„Pokud jsou tyto věci rozumně regulovány, všechny strany vyhrávají. Neměli bychom v celém tom procesu zapomínat na zákazníky, protože jinak se staráme pouze o řidiče taxi. Věřím, že zdravý rozum vyhraje,“ dodal směrem k zamýšleným zákonným úpravám spoluzakladatel Taxify.

Podívejte se na informace z rozhovoru s Martinem Villigem:

Fotogalerie
8 fotografií