V sobotu 7. března 1908 v 8:00 hodin bylo v Nerudově ulici rušno. Autobus, kterému se tehdy říkalo omnibus, si poprvé v dějinách vyjel k Pražskému hradu,“ vyprávěl o první autobusové lince Pavel Fojtík, vedoucí Archivu DPP.

Tehdy ale bylo vše úplně jinak, než jak jsme zvyklí dnes. „Zajímavostí je, že první linka Elektrických podniků hlavního města Prahy neměla žádné označení a tabule s názvy stanic byly doplněny pravděpodobně dodatečně,“ pokračoval Fojtík.

Autobusová linka vedla po trase Malostranské náměstí - Hradčany - Pohořelec - Chotkovy sady - Malostranské náměstí. Spoj v této části Prahy byl vybrán kvůli nepříznivému sklonu Nerudovy ulice. Pro jiné dopravní prostředky představovala tato trasa značnou překážku.

Cesta prvním autobusem

Zažít si jízdu jako před 110 lety můžete už tento víkend. Linka vás vezme po své původní trase, která měřila 1 600 metrů. A zatímco dnes platíme 24 korun za půl hodiny jízdy, dospělý cestující tehdy platil za lístek 20 haléřů.

Linka byla před sto lety v provozu denně od 6:00 do 22:15 hodin s intervalem 15 minut. A jelikož měla velký úspěch, od května 1908 už omnibusy převážely cestující i přes Karlův most. Tím se trasa prodloužila na více než dva kilometry.

Víkendové projížďky

V sobotu 10. března se můžete projet z Malostranské zastávky po přesné trase tehdejšího autobusu. Lze do něj nastoupit v sedmi hodinových intervalech od 10:00 do 16:00 hodin.

Fotogalerie
5 fotografií