Padesátiletý řidič objížděl svým autobusem trasu tak jako každý jiný den. Znenadání se mu udělalo nevolno, a autobusem raději zastavil u krajnice. Příslušníci pražské záchranky, které přivolal jeden z cestujících, konstatovali, že muž s největší pravděpodobností utrpěl cévní mozkovou příhodu (CMP) čili mrtvici. V Ústřední vojenské nemocnici se jejich diagnóza potvrdila.

Při příjezdu záchranářů už muž nemohl hýbat celou polovinou těla,“ uvádí tisková zpráva Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. „Kdyby pokračoval v jízdě, je téměř jisté, že by s autobusem nedokázal zastavit. Podle zasahujících záchranářů se řidič zachoval s obrovskou mírou profesionality a zodpovědnosti.“

Zákeřný zabiják, taková je mrtvice

Rozpoznat příznaky mozkové mrtvice je na jednu stranu velmi obtížné. Jedná se o zákeřné onemocnění, které přichází znenadání a velmi často má za následek ochrnutí, oslepnutí i smrt. K typickým příznakům patří náhlé postižení řeči, pohybu a koordinace. Typický je pokleslý koutek úst, necitlivost tváře, porucha vidění a i horší schopnost artikulace.

Při sebemenším podezření na CMP není radno otálet s vytočením tísňové linky zdravotnické pohotovosti 155. Při záchraně života přitom rozhodují minuty, poněvadž v daném okamžiku neproudí krev do mozku, a ten pak začne postupně odumírat.

Mrtvice za volantem nekončí vždy dobře

Příběh řidiče autobusu je jedním z těch šťastnějších. Svou profesionalitou zvládl zachránit nejen sám sebe, ale i všech 80 cestujících. V dobré paměti je přitom ještě stále loňský případ, kdy se policejní vůz s nynějším hradním protokolářem Vladimírem Krulichem vyboural, a to právě z důvodu, že řidiče postihla cévní mozková mrtvice.