Vystavené loutky z filmu Fimfárum jsou všechno originály, a proto jsou ukryté za vitrínami, kde tvoří různé scény z filmu. „Musí být za sklem nebo nahoře na skříních. Kvůli vysoké ceně exponátů si s nimi nelze hrát, je to z bezpečnostních důvodů,“ objasňuje vedoucí Letohrádku Mitrovských Petr Lukas.

Aby děti nebyly zklamané, zakoupili tvůrci výstavy dřevěné loutky, se kterými si pohrát mohou. „Připravili jsme pracovní stůl, kde máme dvě dřevěné figuríny, na kterých si děti mohou vyzkoušet pohyb končetin a hlavy. Vtip je v tom, že když se natáčí film, loutky se musí pohybovat pomalu po milimetrech, tak to snímá kamera,“ prozrazuje Lukas.

Jsem tu se třemi dětmi, nejmladšímu je deset let a nejstaršímu osmnáct, a jak vidíte, výstava baví všechny. Je příjemné, že je expozice vhodná jak pro starší, tak i mladší děti,“ řekla jedna z návštěvnic výstavy Jarka Páleníková a poukazuje také na to, že pro návštěvníky je připraven i zábavný kvíz.

Video
Video se připravuje ...

Výstava loutek z pohádky Fimfárum v Brně Markéta Malá

Čtyři prsty loutkám stačí

Kvíz se týká exponátů. Vymysleli jsme ho, aby děti hledaly a dávaly pozor. Abychom je vtáhli do dění výstavy. Když děti neumí číst a psát, dělá to za ně jejích doprovod,“ konstatuje pracovník letohrádku Ján Marko a prozrazuje dvě otázky z testu.

Proč je kostra loutek děravá a jak je možné, že loutky mají jen čtyři prsty? Tyto otázky jsou hodně zapeklité a děti i rodiče chybují v odpovědi. „Kostra je děravá, protože se pak s loutkami lépe manipuluje. Pět prstů je těžké zrekonstruovat. Aby loutky uchopily něco do ruky, k tomu stačí prsty čtyři,“ vysvětluje Marko.

Poslední místnost na výstavě je promítacím sálem, zájemci mohou vidět všechny tři díly Fimfára. Kromě toho je tu i koutek věnovaný Janu Werichovi. „Plakáty, fotografie a originální divadelní programy z představení, kde hrál Jan Werich, zapůjčil soukromý sběratel Jaromír Farník,“ říká Lukas. Výstava v Brně potrvá do 25. dubna.