Už během čtvrtka vyrazily do ulic Prahy tisíce pražských taxikářů, kteří protestovali proti službě Uber. V pátek taxikáři svůj protest zopakovali. Zhruba od 14:30 do 17:30 jezdili po magistrále mezi Holešovicemi a Muzeem. Poněvadž nedosáhli svého požadavku, mimo jiné jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), svůj protest hodlají opakovat.

Video
Video se připravuje ...

Taxikáři vyrážejí do centra města. Tadeáš Provazník

Protestní jízdy taxikářů jsou namířeny proti alternativním přepravním službám typu Uber. Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. Podle ministerstva dopravy se připravuje novela zákona, která podmínky pro taxi a služby typu Uber srovná. Hotová má být v horizontu týdnů.

Protest přinesl jen mírné zpomalení dopravy

Místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Kateřina Venclová po dnešním druhém dni protestů na Strahově vyjádřila nespokojenost s tím, že se nepodařilo výrazně narušit pražskou dopravu. Podle policejního mluvčího Jana Daňka dnes dopravní situace v metropoli byla stejná jako každý jiný pátek, byť bez protestu by byla plynulejší.

Podle čísel organizátorů se protestu zúčastnila v pátek zhruba tisícovka vozů, magistrát počet odhaduje na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2000 vozidel, podle údajů magistrátu jich bylo kolem 1400.

V pondělí se dá čekat i blokáda

Premiéru Babišovi, jehož přítomnost protestující taxikáři ve čtvrtek před začátkem protestu vyžadovali a kterého chtějí v pondělí pozvat k jednání, prozatím Venclová nevolala. V pondělí se podle ní protestující sejdou ve 14:00 a následně zahájí tvrdší protest. Pravděpodobně by tak nemuseli spoléhat pouze na pomalou jízdu, ale přistoupit například k blokádě.

Fotogalerie
15 fotografií