I přesto se prý Griffith cítila fit. Další hvězdnou ozdobou byla krásná britská herečka Lily James. Jako každý rok i letos si miliardář, který má slabost pro mladé ženy, doprovod celebrit zaplatil. V minulých letech ho na plese doprovázela třeba Kim Kardashian, Paris Hilton, Pamela Anderson nebo Carmen Electra.

Glamour plesu samozřejmě dodaly nejen krásné ženy a divy, ale také jejich velkolepé róby provázené démanty, kožichy a štolami z norka. Nemůže tomu být ani jinak, když jde o nejvyšší formu společenského setkání v roce s pevně určeným oblečením a etiketou. Dokonce frak a lakovky jsou předepsané i pro akreditované pány novináře. Herečka Melanie Griffith zazářila v černé róbě pařížského módního návrháře Azzedina Alaïa, který nedávno zemřel ve věku 77 let. Vzala si na sebe ale jeho módní kreaci, kterou pro ni navrhl a ušil před 20 lety.

Černá barva šatů neměla nic společného s aktuální debatou ohledně #MeToo, jak pronesla na tiskové konferenci, i přesto že má Melanie na kampaň jasný názor (její matka, Tippi Hedren, byla totiž neustále pod tlakem, a to kvůli Alfredu Hitchcockovi. „Chtěl s ní stále sex,“ prozradila Melanie Griffith, a když její matka odmítla, měla po kariéře. „Vyrostla jsem s názorem, že si nemusíte nechat vše od muže líbit, máte právo si zachovat sebeúctu, nemusíte dělat vše jen proto, abyste dostala práci,“ řekla herečka a exmanželka Antonia Banderase.

Pro Státní Operu je ples také vynikajícím obchodem. Obrat tohoto jednoho večera činí 4,6 milionu euro (asi 115 000 000 Kč). Při odečtení výdajů, ca 3,5 milionu eur, zůstane v kase čistých 1,1 milionu eur (cca 27 500 000 Kč). Na kolik Vás taková exkluzivní noc na plese ve Vídeňské Opeře vyjde? Počítejte klidně s více jak 1 000 eury (cca 25 000 Kč). Nejlevnější vstupenka na ples vyjde na 290 eur (7 250 Kč). Když k tomu připočtete zapůjčení šatů nebo fraku za 500 eur, večeři v hotelu Sacher za 375 eur, pár koktejlů, skleničku šampaňského, tak se s cenou dostanete na 1 300 eur. Kdo chce zažít velkolepou událost roku v noblesním stylu, musí si ovšem sáhnout hlouběji do peněženky, lože stojí až 20 500 eur. Velkým byznysem je také gastronomie. Na bále se v jedinou noc prodalo 900 lahví vín, 1300 lahví sektu a šampaňského.

Lóže pro 12 osob – 20 500 euro (cca 512 000 Kč)

Lóže pro 6 osob – 11 500 euro (cca 287 000 Kč)

Stůl pro 6 osob mimo plesový sál – 1200 eur (cca 30 000 Kč)

Obyčejná vstupenka – 290 eur (cca 7 250 Kč)

 

Historie:

Unikátní atmosféra vídeňských plesů vychází že slavnostního programu. Původ vídeňské plesové tradice lze nalézt v 18. století, kdy bylo nošení kostýmů a masek vyhrazeno šlechtě a jejím privátním bálům. Aby toto císař Josef II. Vídeňanům vynahradil, zpřístupnil v Hofburgu sály Reduty k bálům pro širokou veřejnost. Tím umožnil Vídeňanům kopírovat dvorské zvyky těchto slavnostních akcí a ti je uchovali dodnes. Patří k ním přísné požadavky na oděv, zahajovací fanfára, otevření plesu mladými páry, výzva k tanci „Alles Walzer!“, taneční pořádek a změny hudby stejně jako půlnoční čtverylka. K tradici patří také zvláštní dárek, který obdrží všechny dámy při odchodu, tzv. „Damenspende“.

Fotogalerie
24 fotografií