Vyšetřovatel na základě znaleckého posudku z oboru dopravy rozhodl, že řidič popelářského vozu nenese vinu na smrti Vlasty (+66). Policie případ odložila a rozhodnutí teď nabylo právní moci. „U nehody nevzniklo zavinění ze strany řidiče. Paní nevěděla, že se auto rozjíždí, a vstoupila do silnice před něj. Řidič ji z kabiny nemohl vidět. Paní měla zhoršenou pohyblivost a pomalu chodila. Nehoda tak byla souhra nešťastných náhod,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Tragédie pod okny sestry

Neštěstí se stalo přímo pod okny bytu Vlastiny sestry Květy (70). Té lékaři amputovali levou nohu a Vlasta se o ni starala. Jezdila za ní z Chlumčan na Plzeňsku, kde bydlela.

Osudný den vyrazila na ranní nákup. Vyšla z domovních dveří, přešla silnici k popelnicím, vyhodila odpadky, a když se přes ulici vracela zpět, přejelo ji popelářské auto. Řidič to zjistil, až když mu dal pomocník vzadu na stupačce signál, že má pod sebou člověka.

Už nemohli pomoci

Záchranáři a hasiči byli na místě během několika minut. Jenže Vlastě už nemohli pomoci. Popelářský kolos vážící několik tun ženu přejel a rozdrtil ji. „Utrpěla mnohačetná zranění neslučitelná se životem. Na místě zemřela,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha. Tragédii na místě několik hodin vyšetřovali dopravní policisté a kriminálka. Ihned po nehodě provedli policisté u řidiče popelářského vozu dechovou zkoušku na alkohol. Výsledek byl negativní.

Nevěděl o přejeté švagrové

Když se Vlasta domů dlouho nevracela, švagr Bohumil (78) ji šel hledat a prošel dokonce kolem místa neštěstí. „Chtěla vynést odpadky a jít nakoupit. Věděl jsem, že před domem někoho přejeli, ale nenapadlo mě, že je to Vlasta. Došel jsem do obchodu a tam mi řekli, že k nim vůbec nedorazila. Teprve při návratu domů jsem se tu hrůzu dozvěděl,“ řekl Bohumil.

„Vzorně se o mě starala. Tři dny byla u nás a dva dny doma v Chlumčanech. To o mě pečovala dcera, takhle se střídaly. Byla strašně moc hodná, byla to moje mladší sestřička,“ se slzami v očích řekla Květa.

Popelářský vůz srazil a usmrtil paní Vlastu (†66), před domem, ve kterém pečovala o invalidní sestru. Nyní je případ odložen. Nehoda byla podle policie souhra nešťastných náhod.
Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka