Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman nadbíhá Babišovým voličům, zní z ODS. Kalousek mluví o banánové republice

Autor: ČTK, Mii - 
24. ledna 2018
17:54

Vztah prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) je „velký politický obchod.“ Tvrdí to předseda sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura, který tak reagoval na Zemanův slib, že Babiše jmenuje předsedou vlády podruhé, i když na Hrad nebude zvolen a i když ANO nezíská pro vládu většinovou podporu. Stanjura si myslí, že Zeman tak před volbami nadbíhá Babišovi a voličům ANO. Prezidentovo rozhodnutí hodnotí negativně i poslanci Miroslav Kalousek (TOP 09) a Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle ODS se posiluje pakt mezi Babišem a Zemanem, o kterém mluvila už před sněmovními volbami. Od schůzky ohledně povolebního uspořádání, kterou ve středu mají zástupci ODS a KDU-ČSL s ANO, očekávají, že vyslechnou plán, jak chce ANO většinu ve Sněmovně získat.

Dosavadní postup hnutí ve Sněmovně podle Stanjury ukazuje, že ANO není připraveno debatovat o programu a hledat kompromisy, jak deklaruje. „Nejsou připraveni debatovat, dělat kompromisy,“ uvedl s odkazem na středeční zamítnutí návrhu ODS na zvyšování obranných výdajů či úterní nesouhlas Sněmovny se zrušením zákazu prodeje o svátcích.

ODS podle Stanjury setrvává na tom, že chce být konstruktivní opozicí. Za nemožné ODS považuje, aby ANO hledalo programové průniky současně s ní a s komunisty. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy si ve středu vyjednavači vyslechnou názory ANO, vládní hnutí se ale musí rozhodnout, kam chce směřovat. „Buďto máme k sobě programově a názorově blízko, nebo oni mají blízko ke komunistům. Ale dohromady to určitě nejde spojit,“ řekl v úterý.

Hop sem, hop tam

Druhé jmenování Babiše premiérem komentoval na Twitteru i expředseda a poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. Miloš Zeman argumentuje presumpcí neviny, která je sice zásadou trestního práva, ale do politiky se podle něj nehodí. „Trestně stíhaný premiér z nás dělá banánovou republiku,“ napsal Kalousek, který tak připomněl nedávné vydání Babiše policii k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) se vyslovil, že doufá v nového prezidenta, který nebude neustále měnit názor. 101 budu chtít, 101 podpisů nebudu chtít, hop sem hop tam, mix vydírání a trapnosti. I proto doufám, že s Jiřím Drahošem se vrátí na Hrad předvídatelnost, konzistentnost a slušnost, uvedl na Twitteru.

A šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek doplnil: „Trestně stíhaný premiér. To bude panečku reprezentace ČR v zahraničí. Když to nevadí některým ′doma′, tak ve světě to nebude důvěryhodný partner. Poškodí to pověst naší země.“

Už žádných 101 hlasů

ANO minulý týden neuspělo ve Sněmovně se žádostí o důvěru pro svou menšinovou jednobarevnou vládu. Ve středu před polednem tak předal Babiš na Hradě Zemanovi demisi. Prezident ho obratem pověřil složením nové vlády a uvedl, že odstupuje od podmínky, aby Babiš mezi poslanci získal většinu. Podle něj nebude na získání dostatečného počtu hlasů čas.

hejhej ( 25. ledna 2018 12:57 )

Odporná strana ODS nedokáže, stejně jako Drahoš mít neustále ve svých hubách Pana Babiše a prezidenta. Největší štěkny v této straně jsou ti dva zabaverní šašci Fiala a Stanjura. Ani jeden v politice nic nedokázal, jeno házet na druhé špinu nesmyslným žvaněním. Pni ti hlupáci si myslí, že takovým odporným způsoběm přesvědčí voliče ? Snad jenom zabedněnce.

SL0N ( 24. ledna 2018 22:23 )

Je škoda, že plno lidí tyto informace nemá.

SL0N ( 24. ledna 2018 22:19 )

Nevolte nastrčenou louku J.Drahoše, jen proto, že Zeman není vrcholem ctnosti. Není lepší Zemanův pevný postoj, hrubější dravčí rétoriku, bystrá hlava než Drahošovy zdravé nohy a jeho křivá páteř kolaboranta zahraničních mocností v protičeských zájmech. Drahošova neorientovanost v polit.-ekonomick. otázkách je tristní. Volby ovlivňuje jen Rusko? A kdo tlačí před sebou J.Drahoše - USA neziskovky, ambasáda USA, manipulátor a škůdce George Soroš,nesouzený zločinec Bakala (vazby se Sorošem),kalouskovci, sobotkovci, shapirovci (Prague pride dokaždé rodiny),reportérka Drtinová DVTV (předsedkyně rady Sorošovy OSF),ředitel ČT p.Dvořák. Těm je dovoleno ovlivňovat voliče?,kde je nestrannost? Drahošovu kampaň realizují ex-pornoherec J.Janda a P.Kolář (podporovatel USA radaru a zástupce zájmů USA) - oba jsou neziskovka Evropské Hodnoty - manipulují veřejným míněním, podsouvá tyto upravené názory na naši historii, národní hodnoty+multikulti agendu našim dětem a vnukům na školách. Spolupráce se J.Štětinou - propagátor fašistů ukrajinského praporu Azov. Neziskovku Evropské hodnoty financuje oklikou zločinec G.Soros pomocí svojí polit. neziskovky Open Source Foundation. Drahoš podporuje postavit Sorošovu univerzitu v Prahy-vměšování zahraničních zájmů do suverenity ČR. Jsme malá země (neurážím-konstatuji) na to, abychom měli prezidenta chameleóna,měnícího názory, jak potřebuje získat voliče. Řadu měsíců získává hlasy od levicových libralistů (vítačů) a těsně před finišem, kopíruje od jiných protiimigrační rétoriku,kdy popírá předchozí názory, aby vzal voliče Zemanovi. Prosím, běžte podopořit stávajícího prezidenta (raději poslední den a roztrhejte nepoužité lístky, ať není jako ve volbách v Rakousku se 110% volební účastí. https://s14.postimg.org/9x7w1no29/131106-heyrovskeho-medaile-a-slavnostni-sympozium-k-ju bileu-prof.jpg https://s14.postimg.org/bnqx2p2w1/26841111_2071995933030147_3039890801931237228_o.jp g https://s14.postimg.org/dtl7xmlwh/schapirodrahos.

Samo ( 24. ledna 2018 19:36 )

Vy jste nějaký hlupák anebo Babišovec. Babišovi jde od samého počátku o to, aby vládl sám a našel nějaké přiznivce v ostatních stranách, kteří by podpořili jeho menšinovou vládu. Kdyby šlo Babišovi skutečně o koaliční vládu s kýmkoliv, pak by to deklaroval a případným koaličním partnerům udělal nějaké ústupky. Ale Babiš dostal od Zemana bianco šek na dva pokusy a spolu s pokusem od předsedy Parlamentu protáhne to období vlády bez důvěry klidně na 3 roky a budou spokojeni všichni- Zeman, Babiš i opoziční strany a pak teprve budou předčasné volby. Že to nebude v duchu Ústavy ČR, co na tom.

marmat ( 24. ledna 2018 19:28 )

A to VŠECHNO , co dokázal KALOUSEK jako náměstek ministra obrany a ministr financí by se mělo perfektně prověřit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa