Více než tři sta smutečních hostů přišlo dát poslední sbohem profesorovi Rajko Dolečkovi. „Rajka si pamatuji, když jsem nastoupila na praxi do nemocnice. Obdivovala jsem, jak se choval ke všem ženám. I poslední uklízečku zdravil, jako by proti němu šla královna,“ vzpomněla lékařka Radomíra Černocká.

Opera i lidovky

Před smutečním proslovem zazněly dvě árie Luciana Pavarottiho. „Rajko byl nejdéle sloužícím lékařem naší fakultní nemocnice. Neustále se podílel na výzkumu v oblasti endokrinologie. Vyučoval na univerzitě a přitom měl dost sil na to, aby jako jeden z mála obhajoval srbský národ,“ pronesl přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě Arnošt Martínek. Po přečtení Dolečkových vědeckých úspěchů se rakev s ostatky za znění srbských lidových písní spustila do nitra katafalku.

Poklona od Srbů

Na pohřeb dorazili také Rajkovi přátelé a příbuzní ze Srbska. „Byl to mimořádný člověk a přítel, kterému záleželo na pravdě. Za svého života obdržel všechna naše nejvyšší státní i církevní vyznamenání,“ řekla srbská velvyslankyně Vera Mavrić.

Ordinoval 67 let

Profesor Rajko Doleček začal jako lékař působit v roce 1950 v Ostravě. Ještě loni ordinoval ve Fakultní nemocnici v Ostravě a patřil mezi nejdéle sloužící lékaře v Česku.

Nikdy nezradil

Ostravského patriota Dolečka tahali už za minulého režimu do nejlepších nemocnic v Evropě i USA, kde přednášel. „Nikdy jsem nad těmi nabídkami neuvažoval,“ řekl Rajko Doleček při posledním rozhovoru Blesku.

Boj za Srbsko

Rajko Doleček prožil mládí v Jugoslávii, kde jako partyzán bojoval proti nacismu. Nikdy se nesmířil s krvavou občanskou válkou v Jugoslávii. Jako jediný se zastával srbského národa. Jednou jeho knihou byly Hovory s generálem Mladičem, který byl v roce 2017 odsouzen na doživotí za genocidu v Sarajevu a Srebrenici.

Fotogalerie
15 fotografií