O optimální sněhovou pokrývku sjezdovek se bude starat 19 tyčí a 13 vrtulových děl. Právě navýšením počtu děl odpadne prodleva spojená s jejich stěhováním po svahu. „V mrazivém počasí tak budeme při zasněžování vždy kontinuálně odebírat horní limit povoleného množství vody. Urychlí se tím výroba technického sněhu, budeme schopni sjezdovky vysněžit rychleji,“ vysvětlil provozní ředitel areálu Vladimír Kasík.

Kvalitní »manšestr« na sjezdovkách zvládnou dvě výkonné rolby s navijákem, pro snowpark a fun line speciální rolba Park bully. „Sjezdovky tak mohou delší dobu a lépe promrzat, díky tomu pak déle vydrží náporu lyžařů. Samozřejmě podmínkou je normální průběh zimy. Při nočních teplotách nad nulou nic takového slibovat nechceme,“ řekl Kasík.

Čtyři kvalifikovaní rolbaři prošli speciálním školením. „Praktickou úpravu sjezdovek či snowparků se učili pod dohledem renomovaného odborníka Martina Španěla. Ten má za sebou bohaté zkušenosti ze zahraničních horských středisek a podílel se i na budování olympijských tratí v ruském Soči,“ vysvětlil Kasík.

Jen mírné zdražení

Skipasy oproti loňsku mírně podraží, cena na jeden den pro dospělého vzrostla z loňských 610 na 630 korun. Ve stejné relaci pak bude celodenní dětský skipas, který přijde na 445 korun, či rodinná celodenní jízdenka pro dva dospělé a neomezený počet vlastních dětí, která vyjde na 1515 korun. V loňské sezoně premiérově nabízený juniorský skipas pro mládež 15 až 18 let přijde na 550 korun.

Komu se nechce po příjezdu čekat u kasy, může si zakoupit libovolný skipas online. „Potřebuje k tomu pouze naši čipovou kartu za 100 korun. Tu mu klidně, pokud nás kontaktuje mailem či telefonicky, zašleme poštou domů. Pak si přes e-shop na našem webu zakoupí jakýkoli skipas,“popsal Kasík. Zvolený tarif se pak lyžaři aktivuje při prvním průchodu turniketem k lanovce. Když pak kartu vrátí, vyplatí mu v kase 100 korun zpět.

Špičák figuruje i v seznamu horských středisek v ČR, kde lze lyžovat na Český skipas. Ten stojí 11 000 korun a využít se dá už ve 23 areálech po celé ČR. V nabídce nadále zůstává i první společný skipas po oblast Železnorudska, který kromě Ski&Bike Špičák zahrnuje i střediska Belveder a Nad Nádražím.

„Jednodenní a vícedenní jízdenky lze zakoupit jako společné pro všechny tři areály. Ceny kopírují ty ze Špičáku,“ informoval Kasík s tím, že o tuto variantu jízdenky je třeba požádat při její koupi.

Fotogalerie
6 fotografií