Kromě dívek v bílých pláštích upozorňovaly na den chemiků i šlehající plameny před obchodním centrem. Uvnitř atria mohli návštěvníci zjistit, že chemie není tak hrozivou nezajímavou vědou, jak si ji pamatují ze základních a středních škol.

Nebýt mé učitelky chemie na základní škole, rozhodně bych ji nešla studovat,“ rozpovídá se Tereza, která studuje první ročník střední školy chemické a která představovala kolemjdoucím chemické pokusy zábavnou formou. „Hodně záleží na učiteli, jak to celé podá,“ zdůrazňuje.

Chemie hrou

A o tom se mohli přesvědčit malí i velcí. Čekaly na ně zajímavé kvízy a hry - například si mohli vyzkoušet v praxi takzvanou nenewtonskou kapalinu. „Dokud s tím hýbeš, tak to má tvar… Nesmíš zastavit… Podívej, co to pak dělá,“ ukazuje studentka, jak se začne kukuřičný škrob s vodou rozlévat v momentě, kdy ho přestane mnout v rukou.

U vedlejšího stolku si zase mohly děti kreslit v Petriho miskách a vytvořit tak mramorové mléko. „Jé, podívej se na ty barvy. To je super,“ těší se Anička, která právě objevila, jak reaguje saponát s mlékem. Tento pokus si můžete prohlédnout na videu:

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na jeden z chemických pokusů, které si mohli Pražané zkusit na vlastní kůži Eva Fornálová

Fotogalerie
15 fotografií