Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uložte zahrádku k zimnímu spánku: 5 tipů, co byste měli nyní udělat

/
  • Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku.
    19. října 2017 ● 10:40

    Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku. Je potřeba udělat mnoho prací, než můžete z chat a chalup s klidnou duší odjet. Poradíme, na co byste neměli zapomenout.

  • 1.

    Hrabat či nehrabat?

    Hrabání listí patří k pěkně uklizené zahradě, i když pro samotný trávník jsou tlející listy spíše vítanou výživou. Někteří zahrádkáři ale upozorňují na riziko šíření různých hub, mikroorganismů či klíněnek ve větších vrstvách listí, proto se vyplatí preventivně zahradu pohrabat - ne však úplně »do čista«. Pokud listí kompostujete, prokládejte vrstvami jiného odpadu, jednolitá vrstva listů se rozkládá pomalu. Variantou je objednat si celoroční nebo sezonní svoz bioodpadu. Další službou, kterou některé společnosti nabízejí, je jednorázový svoz pytlů s listím.

    Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku.
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Vyměňte si přebytky

    V říjnu dozrávají poslední letošní rajčata, brokolice, celer a další kořenová zelenina, dýně, kapusta, řepa. Stejně jako většina odrůd jablek. Není rodiny, která by neměla vlastní nejlepší postup, jak je zpracovat – někdo si na zimu dělá kompoty, křížaly, pije se čerstvý mošt či nechává vypalovat vlastní calvados. Pokud máte jakékoliv plodiny nedostatek, zkuste zahradnickou burzu. Na komunitní mapě mapko.cz, kterou vyvíjí grantista programu Rok jinak Nadace Vodafone, snadno najdete pěstitele, který nabízí své přebytky či naopak, nabídněte to, co nestíháte zpracovat a určete si sami, jakou odměnu za své plodiny požadujete.

    Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku.
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Nabídněte bioodpad

    Vlastní kompost zažívá v posledních letech renesanci. Jakékoliv bioodpady z kuchyně či zahrady poslouží uzavřenému cyklu jídla a po zkompostování vrátí živiny půdě. Bioodpad je cenná surovina, která by neměla končit v komunálním odpadu. Pokud nemáte vlastní zahradu, nabídněte svůj bioodpad někomu, kdo ho rád využije a třeba vám naopak věnuje něco ze své úrody. I k této domluvě poslouží mapko.cz.

    Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Sázejte tulipány i kosatce

    Dokud je ještě občas hezky, sázejte okrasné cibuloviny. Osázet tak můžete tulipány, hyacinty, modřence, kosatce, venkovní bramboříky – ty odolnější rostliny rovnou ven, ty choulostivější do květníků, které přes zimu uložíte ve sklepě či jiné, tepelně izolované místnosti. Říjen je také mezi zahrádkáři čas královen, právě teď je ideální doba k vysazování růží, které ozdobí květy vaši zahrádku v létě. Ideální doba je teď i pro výsadbu listnatých a jehličnatých ozdobných dřevin.

    Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku.
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Přípravte půdu na zimu

    Záhony, které pro tento rok již dosloužily, je třeba zrýt, ale neuhrabávat. Hroudy hlíny lépe promrznou a budou lépe přijímat zimní srážky. Jahodníky si nyní zaslouží naposledy odstřihnout šlahouny, aby se zbytečně nevysilovaly. Pokud v zahradě necháte hromádky listí či větví, možná přilákáte ježka, který se vám za skrýš odvděčí požíráním slimáků.

    Říjen je měsíc, kdy ukládáme zahrádku k zimnímu spánku.
    Autor: Foto: Pavel Moulis

Dnešní horoskopy