Těsně před shromážděním na Václavském náměstí, kdy se 23. 11. 1989 na balkonech Melantrichu shromáždili členové Občanského fóra v čele s Václavem Havlem, vyslovil Karel Gott přání, že by chtěl k lidu promluvit.

Na to Havel reagoval okamžitě. Žádné mluvení! Jestli chce, tak ať tam zpívá hymnu. Víc nic! Což byla oprávněná obava, že by z toho nějakým připitomělým výlevem udělal bramboračku,“ zavzpomínal Antonín Matzner v rozhlase Vltava před svou smrtí.

Gottovi se to nelíbilo a trval na tom, že chce mluvit, nakonec ale Havlův příkaz uposlechl a na nabídku přistoupil. I když zpočátku s obavami. „Hymnu dobře, ale počkej, vždyť já ji vlastně ani neumím. V čem to je?“ ptal se Gott Matznera, který mu odvětil tím, že to musí zpívat tak, aby s ním mohli zpívat i ostatní lidé.

Velkým překvapením pro Gotta pak bylo, když mu těsně před vystoupením Havel vzkázal, že hymnu nakonec zazpívá s Karlem Krylem. Což se pak také stalo. Zprávu o smrti Antonína Matznera oznámila ČTK hudební publicistka Hana Jarolímková. Matzner se kromě politické a hudební branže věnoval také psaní. Napsal Encyklopedii jazzu a moderní populární hudby a knihy o Golden Kids či Beatles.

Fotogalerie
15 fotografií