Vysoký cholesterol není jen z fast foodu: Milena ho má dědičně, odhalily ho bradavičky
Ucpávání cév, ischemická choroba srdeční, mrtvice, infarkt. To všechno jsou důsledky zvýšeného cholesterolu. Češi bohužel mnohdy netuší, že onemocněním trpí, a zjistí to až ve chvíli, kdy přijde kolaps. Z hlediska prevence je důležité nezanedbávat zdravotní prohlídky, hýbat se a rozumně se stravovat. Vysoký cholesterol může mít ale pacient i vrozený, takové onemocnění se nazývá familiární hypercholesterolemie. Tím trpí například paní Milena.
„Na onemocnění mi lékaři přišli v dětském věku. Po těle mi vyskákali zvláštní bradavičky a doktorka tenkrát moc nevěděla, co to může být. Byly to xantomy, výstupky plné nahromaděného tuku,“ uvedla dneska pětatřicetiletá Milena pro Blesk.cz.
Onemocnění trápí i její sourozence. Od útlého věku tak chodí do specializované ordinace, kde se o ně starají, lékaři je hlídají a musejí dodržovat speciální dietu.
U choroby existuje více poddruhů, mají však společné to, že je narušený transport cholesterolu z buněk do jater, kde je dále zpracováván a vylučován žlučí z těla. To má za následek abnormálně vysoké hladiny cholesterolu.
Obezita a špatné stravování
Ovšem obvykle za zvýšeným cholesterolem stojí obezita a špatné stravování. Podle toho, kterou formu onemocnění máte, vypadá i následná léčba. Podle lékařky je mnohdy výhodnější změnit životní styl, než cpát do těla prášky.
„Pacientům doporučuji změnu životosprávy, ale i pohyb, pravidelnost jídla, nejíst večer, omezení sacharidů a tuků. Naopak je potřeba přidat bílkoviny a všichni bychom se měli hýbat. To je prevence civilizačních onemocnění, protože i zvýšený cholesterol je civilizační onemocnění. Mnohdy má změna životosprávy lepší účinek než farmakologická léčba,“ uvedla pro Blesk.cz lékařka a výživová poradkyně Hana Mojžíšová.
To potvrzuje i nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Správná životospráva sehrává velice důležitou roli jak v prevenci, tak v léčbě jednotlivých rizikových faktorů i samotných onemocnění srdce a cév,“ uvedla Boháčová, místopředsedkyně Sekce výživy a nutriční péče, z. s.
Podle lékařky je i v případě, kdy pacient dostane léky, potřeba dodržovat pravidla zdravého životního stylu. Tedy jíst zdravě a cvičit. Nadbytek cholesterolu totiž jinak vede k ischemické chorobě srdeční, ucpávání cév a infarktu či mrtvici.
Učíme se to od dětství
Špatnému stravování se přitom v dnešní době učíme už odmalička. „Žijeme v nadbytku, ve spěchu, nevaříme, kupujeme nekvalitní potraviny, chodíme do fast foodů, šetříme čas na dětech – dáváme jim balené pečivo, často nechodí na oběd, tohle se zakládá už v dětství, děti potom nejsou schopné se normálně najíst,“ popsala Mojžíšová.
K prevenci patří i pravidelné prohlídky s odběry krve. Hodnota cholesterolu tak zůstane ohlídaná. Jenže ne každý na prevenci chodí. To, že se k lékaři chodí jednou za dva roky, ví totiž jen polovina Čechů, opravdu na kontrolu potom přijde 44 procent lidí.
Češi kašlou na prevenci
„Přitom snad v současnosti neexistuje onemocnění, proti kterému bychom byli tak dobře vyzbrojeni jako proti ateroskleróze a jejím komplikacím. V rukou lékařů je nyní skutečně velice rozsáhlá paleta léčebných prostředků. K již dlouhodobě ověřeným léčebným metodám se nedávno přidaly léky zcela nové, které mohou znamenat další průlom při zpomalování či úplném zastavení aterosklerotického procesu. Jde o to všechny tyto prostředky co nejlépe využít,“ říká lékař Jan Piťha, vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy, Centra experimentální medicíny IKEM.
V rámci Týdne familiární hypercholesterolemie (FH) proběhl už druhý ročník měření hladiny cholesterolu mezi českou populací. Bylo změřeno 461 lidí ze šesti firem v rámci celé ČR. Podezření na FH bylo vysloveno u čtyř z nich. Celkově lékaři zjistili přibližně u každého desátého vyšetřeného zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi dané nevhodným stravováním, stresem či nedostatkem pohybu. Během Týdne FH byl vyšetřen srovnatelný počet mužů a žen, jejich věkový průměr byl 40 let.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.