Během páteční noci proběhl velký zátah policie na řidiče jedoucí po Jižní spojce. „V noci na sobotu proběhla dopravně bezpečnostní akce ‚Uzávěra‘, kdy policisté a další instituce vytvořili dopravní uzávěru před Barrandovským mostem ve směru na Prahu a také z Prahy. Každé stanoviště bylo tvořeno několika hlídkami, které se zaměřovaly na kontrolu dopravy,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.  

Během kontrol se policistům podařilo hned několik „úlovků“. „Policisté zkontrolovali celkem 1330 vozidel, u kterých zjistili 324 přestupků. Z toho 296 bylo vyřešeno blokově na místě a 28 přestupků bylo postoupeno správnímu řízení. Tři z řidičů byli pod vlivem alkoholu do jednoho promile, což bylo následně postoupeno správnímu orgánu. Omamné látky policisté objevili u dvou řidičů. Celkem byly uloženy pokuty za téměř 120 tisíc korun,“ doplnil Hulan.

Bez řidičáku a problémy s taxi

Mezi nejzajímavější případy patřil rozhodně řidič vozidla, který nikdy nevlastnil řidičský průkaz. Problémy ale byly hlavně u taxikářů, čtvrtina z nich neměla v pořádku automobily nebo papíry.

„Akce se zúčastnilo několik desítek policistů, celníků, strážníků a také kontrolorů z magistrátu, kteří se zaměřovali na taxikáře. Těch bylo zkontrolováno celkem 35 a u skoro čtvrtiny případů byly přestupky postoupeny správnímu řízení kvůli porušení právních předpisů,“ popsal mluvčí na závěr.

Řidiči byli kontrolováni od deváté hodiny večerní až do nočních hodin. Na místě se ze začátku tvořily kolony, později se však situace uklidnila a většina řidičů neměla s „lustrací“ problémy.

Někteří z taxikářů ale zdržení neuvítali. Podle informací od policistů to ale byli většinou taxikáři, u kterých byly následně nalezeny závady. Někteří z nich následně pokračovali už pouze jako civilní vozy bez označení „taxi“.

Fotogalerie
18 fotografií