Krize ohledně cen másla dále pokračuje. „Másla je nedostatek a situace je již poměrně dramatická. Naši dodavatelé nám dodávají pouze nezbytně nutné množství a objednávky není možné navyšovat. Již několik týdnů se snažíme, abychom máslo na našich regálech vůbec měli. Nabízíme máslo v rozmezí 49,90 až 59,90 korun,“ říká Pavla Hobíková z Globus ČR.

Řada hospodyněk si dnes klade otázku, jak budou péci cukroví, pokud nebude dost másla za přijatelnou cenu. Důvod k obavám je a potvrzuje to i Lukáš Němčík ze skupiny COOP: „Výrobci aktuálně omezují dodávky a cenu upravují každý týden. Nejsme tak schopni říci, jaká bude situace na Vánoce.“

Video
Video se připravuje ...

Bude máslo za 70 korun? Ministr zemědělství prý ceny neovlivní. Blesk zprávy

Někde je možné máslo nahradit sádlem a na chleba se místo másla dává stále častěji levnější margarín. Potvrzuje to i Václav Koukolíček ze společnosti Tesco: „Pozorujeme vzrůstající zájem zákazníků o rostlinné tuky, které jsou ve srovnání s máslem výrazně levnější. Průměrná cena másla roste.“

Náhrady i krádeže

Jenže kreativita některých spoluobčanů se vydala jiným směrem, než je hledání náhrady za máslo. Kuchař jednoho karlovarského hotelu odcizil v práci máslo za více než 10 tisíc korun, tedy celkem 50 kilogramů. Za to mu hrozí až dva roky vězení. Desítky kilogramů ukradli zloději v supermarketu na Sokolovsku. Podobný případ se stal například v Mostě, kde bylo najednou odcizeno 150 balení másla.

Celostátní vlna máslové kriminality se ale zatím nekoná. „Není mi známo, že by pražská policie takový případ, tedy krádež másla, za poslední dobu řešila,“ říká mluvčí pražské policie Tomáš Hulan a v podobném duchu se vyjádřili například jeho kolegové ze Zlínského a Královéhradeckého kraje. Přesto se objevily informace o tom, že někteří prodejci začali preventivně balení másla opatřovat ochrannými kódy proti krádeži – podobně jako luxusní zboží. Stalo se tak ve Smíchovském Tescu. Později však bylo od opatření upuštěno.