Stanice Praha – Karlovo náměstí. Právě taková informace by se v budoucnu mohla ozvat v dálkových vlacích, které přijedou do centra hlavního města. Dopravní a rozvojové organizace v metropoli symbolicky zahájily náročné a dlouhodobé práce na projektu, který má pomáhat vyřešit situaci kolem neustále narůstající dopravní vytíženosti v centru hlavního města.

„Potřebujeme vyřešit problémy, které máme už dnes. Více vlaků skrz Prahu už neprojede. Projekt nového železničního tunelu pod centrem Prahy by přivedl více vlaků v kratších intervalech, které by se až podobaly intervalům metra,“ vysvětlil tiskový mluvčí ROPID Filip Drápal. Tato výstavba by podle něj také umožnila přivedení vysokorychlostních tratí do Prahy.

Další tunely se dle ROPID do pražského podzemí ještě vejdou, je ale nezbytné prověřit všechny možné varianty. Z tohoto důvodu se v následujících letech bude provádět studie proveditelnosti, která se stane prvním krokem v celé sérii úkonů, které mají k novému dopravnímu řešení vést.

Podívejte se na další informace k tématu, které ROPID prozradil:

„Otevírá se debata, kudy by tunely měly vést, kde by měly být stanice nebo jak je napojit na stávající tratě, aby došlo k co nejlepší obsluze Prahy a jejího centra. Metro už posilovat nelze, tramvajová síť je na samotné hranici kapacity. Jediná možnost, jak dále posilovat veřejnou dopravu, je železnice,“ dodal Filip Drápal. Právě stanice metra Karlovo náměstí byla v minulosti projektovaná jako přestupní, bude tedy možné toto místo pro účely propojení využít.

Stávající zamýšlené možnost řešení podzemní železnice v Praze.
Autor: ROPID

Po studii proveditelnosti budou následovat další administrativní úkony. Pokud se podaří vyjednat všechna povolení a další nezbytné náležitosti, mohlo by se podle ROPID začít stavět v průběhu následujících 10 až 15 let. Představa je taková, že první dálkové vlaky by pod Prahou mohly projíždět za 20 let.

Podívejte se, jak by to mohlo vypadat v praxi. Vstup do stanice metra Karlovo náměstí se na jeden den proměnil v přístup k podzemní železnici:

Fotogalerie
10 fotografií