Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče nechali dcerku Lenku (9 měs.) doma a šli nakupovat. Dítě zachránil soused

Autor: shp, bop - 
10. září 2017
13:52

Jako rodiče roku se předvedl pár ze slovenské obce Okoličná na Ostrově. Radovan (28) s Vanessou (20) svoji devítiměsíční holčičku Lenku nechali samotnou doma a vyrazili na nákupy. Naštěstí soused uslyšel dětský pláč a zavolal policisty, kteří se o děvčátko postarali.

Nepochopitelná událost se stala v úterý před devátou hodinou ráno. Štěstím v neštěstí pro malou holčičku byl soused, který si myslel, že je v bytě sama... a měl pravdu. Raději proto zavolal na policii a dobře udělal. Muži zákona zůstali po příchodu do bytu v šoku, když zjistili, že je holčička opravdu sama doma.

Policisté po příchodu zjistili, že v domě nikdo dospělý není. Dům byl zamčený, na opakované výzvy nikdo nereagoval, z jednoho okna ale slyšeli dětský pláč. „Podle zákona využili svého oprávnění o otevření bytu a v domě našli v dětské postýlce malé děvčátko,“ informovala nitranská policejní mluvčí Božena Bruchterová.

Policisté vzápětí k opuštěnému a plačícímu děvčátku zavolali záchranku. Holčička naštěstí neutrpěla žádná zranění ani jinou vážnější újmu, byla ale dehydrovaná. Kvůli podezření, že bylo nemluvně doma samotné celou noc, ho ihned převezli do nemocnice a odtamtud přímo do dětského domova. 

Podle sousedů totiž měli být rodiče celou noc v Bratislavě a podle výpovědí není jisté, zda dcerku vzali s sebou. Když se krkavčí rodiče snažili zkontaktovat reportéři webu Pluska.sk, raději nevycházeli z domu. Případ byl následně předán do rukou úřadu práce, sociálních věcí a rodiny, který se na Slovensku zabývá péčí o děti. „Je mi velmi líto, co se stalo. Vnučku si chci vzít do opatrovnictví,“ sdělila slovenskému listu Nový Čas babička malé Lenky Katarína (56).

Podle sousedů se mladí rodiče přestěhovali do vesnice z Bratislavy na konci prosince. Podle starostky tu nemají ještě ani trvalý pobyt. „Jsou dost uzavření, venku je moc nevidím. Po večerech ale chodí ven často,“ řekl soused nezodpovědných rodičů. Radovan s Vanessou nechali v úterý ráno dcerku doma samotnou a vydali se na nákupy až do Dunajské Středy. Ta je od vesnice vzdálená až 40 km. Argumentovali tím, že Lenka je už dost velká a že byli pryč jen několik hodin. Podle sousedů to navíc nemuselo být poprvé. 

„Během toho času, než by se vrátili, se ta jejich malá mohla uplakat k smrti,“ kroutil hlavou soused. „Co vím, oba dva nikde nepracují a moc se o domácnost nestarají. Malá i přesto byla slušně oblečená. Nic takového tu na vesnici nikdo nepamatuje,“ dodala sousedka. Případem se už zabývá i policie.

„Vyšetřovatel odboru kriminální policie z Komárna vykonává všechny potřebné procesní úkony a probíhají výslechy. Uvedený skutek vyšetřujeme jako zločin odložení dítěte, protože rodiče mají povinnost starat se o dítě, které si nemohlo na místě obstarat pomoc. Za tento skutek hrozí podle zákona odnětí svobody na 2 až 6 let,“ dodala Božena Bruchterová. Případem se navíc zabírá i sociální služba. Ta může nezodpovědným rodičům dítě odebrat natrvalo.

europa ( 11. září 2017 07:40 )

Nabízí se otázka, proč takoví lidé vůbec mají děti? Když se o ně nechtějí starat, lepší je vůbec je nemít. A když už se narodí, proč holčičku nedali k adopci, někdo by byl za takové dítě rád. A jistě by se o ně i dobře staral.

villon ( 10. září 2017 21:30 )

Já si prostytutek vážím více než somraček na pracáku.

villon ( 10. září 2017 21:26 )

Hlavně zase začíná bejt v módě šmírování a bonzování.

annael ( 10. září 2017 20:51 )

To máš nějaký divný počty. U profesionálních pěstounů, kteří si mohou dítě mezi sebou přehazovat jak horkou bramboru je to odměna dvacet tisíc (i když se zrovna o žádné dítě nestaraj) + dávky až dvacet tisíc měsíčně, když se zrovna staraj, tedy až 40tisíc měsíčně. Měsíční náklady na dítě v DD jsou v průměru 33tisíc.

e.44 ( 10. září 2017 19:59 )

Nesmysl. Projdi si zákon. Dávky pěstounské péče může pěstoun-prarodič čerpat stejně jako jiní pěstouni. A když se to umí, není problém to vytáhnout i na tu dvacítku, což cigny zvládaj v pohodě a bílý cigny se to od nich učej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání