Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Afghánistán: Třináct mrtvých po výbuchu bomby. Útok směřoval na vojáky

Sebevražedný útočník cílil na afghánské vojáky. Mezi obětmi jsou i civilisté (ilustrační).
Sebevražedný útočník cílil na afghánské vojáky. Mezi obětmi jsou i civilisté (ilustrační).  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
27. srpna 2017
21:58

Při výbuchu bomby umístěné v automobilu v afghánské provincii Hílmand zemřelo nejméně 13 lidí, dalších 18 osob utrpělo zranění. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters s odvoláním na oficiální zdroje. Podle mluvčího provinčního guvernéra odpálil automobil naplněný výbušninami sebevražedný útočník, když projížděl kolem konvoje afghánské armády. Mezi oběťmi prý byli vojáci i civilisté.

K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Taliban. Mluvčí provinčního guvernéra uvedl, že automobil naplněný výbušninami odpálil sebevražedný útočník, když projížděl kolem konvoje afghánské armády. Dodal, že mezi oběťmi byli vojáci i civilisté. Podle zdroje agentury AFP z místní nemocnice jsou mrtví většinou vojáci a mezi zraněnými převažují civilisté.

Bojovníci Talibanu podle místních činitelů nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají peníze pro svůj boj.
Americký prezident Donald Trump tento týden prohlásil, že Spojené státy budou pokračovat v boji proti teroristům v Afghánistánu. Upozornil, že důsledky stažení americké armády z Afghánistánu by byly nepřijatelné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi