Vůbec nemůžeme otevřít okna. Ten zápach je strašný. Už jsem proto několikrát vzala kýbl s horkou vodou a šla to tam spláchnout. Nejhorší je to v těch vedrech,“ uvedla obyvatelka domu Anežka Vajnharová.

Přizvukuje jí sousedka Magdaléna Dřevojanová. „Lidé tady močí a kálejí od té doby, co začal platit protikuřácký zákon. U restaurace vznikla zahrádka a návštěvníkům se nechce chodit na záchod desítky metrů,“ vysvětlila.

Video
Video se připravuje ...

Obyvatele domu u nádražní restaurace trápí strašný zápach. Bránu u jejich domu si totiž někteří lidé pletou se záchodem. Hynek Zdeněk

Šokující je, že vrata poblíž činžovního domu si pletou se záchodem nejen muži. „Ti samozřejmě převládají, ale na záchod tam chodí i minimálně jedna žena,“ doplnila Dřevojanová.

Podle znojemských strážníků je zápach u vrat opravdu strašný. „Je zřejmé, že vykonávat potřebu tam chodí více lidí. Nedávno jsme tam jednomu muži (54) uložili za močení pokutu 500 korun. Jelikož ale nesouhlasil, jde případ do přestupkové komise,“ uvedl mluvčí znojemských strážníků Petr Hladký. Muži zákona ale před domem nemohou být celý den. Jenže to je podle právníka jediná obrana obyvatel domu – na lidi vykonávající zde potřebu volat strážníky.

Provozovatelé nádražní restaurace o problému ví a pracují na jeho vyřešení. „Jakmile získáme potřebné povolení, přesuneme zahrádku před nádražní budovu. Věřím, že to bude otázkou několika dnů,“ uvedl provozovatel restaurace Jiří Kudláček.

Záchodky zapáchají také

Štamgastům nádražní restaurace se skoro není co divit, že vykonávají potřebu na vzduchu. Zahrádka je totiž umístěna přibližně 80 metrů od značně zanedbaných toalet, na kterých nenajdete toaletní papír, papírové ručníky ani splachovací pisoár. A zapáchá to na nich podobně jako u nedalekého paneláku.

Fotogalerie
10 fotografií