Technik a průmyslník František Křižík vynalezl i světelnou fontánu a zdokonalil elektrické tramvaje. Do historie se zapsal také stavbou první české elektrické dráhy, ta stála na Letné. Právě proto se dopravní podnik rozhodl pojmenovat dopravní prostředek právě po něm. 

„Naším cílem je připomenout významné osobnosti a zaměstnance, kteří ovlivnili pražskou MHD,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. 

Vůz slavnostně pokřtil pravnuk Františka Křižíka Čestmír Bárta. „Jsem rád, že si na pradědečka vzpomenou i ostatní lidé než jeho rodina. Je to pro naši rodinu veliká čest. Myslím, že i praděda by byl nadšený,“ netajil dojetí.

Křižíkovo jméno i s fotografií uvidí lidé v přední části vozu na levém boku tramvaje za kabinou řidiče.

Před Křižíkem Pšenička či Kardaus

Dopravní podnik plánuje každý rok pojmenovat pět tramvají. Svůj dopravní prostředek má zatím olympijský medailista Václav Pšenička, designér František Kardaus a košířský starosta Matěj Hlaváček

Tramvaj Škoda 15T vyjela do pražských ulic s cestujícími 5. října 2010 v rámci zkušebních jízd. Na ostrý provoz se vydala 5. února 2011. Podnik pak začal s nákupem prvních vozů ze sériové výroby, dodávky mají probíhat do roku 2018.

Tramvaj je plně klimatizovaná s možností bezplatného wi-fi připojení. Dopravní prostředek je nízkopodlažní.

Na počest Františka Křižíka je pojmenováno mnoho ulic po celém Česku. V Praze je to stanice metra Křižíkova, kam loni na památku vynálezce umístili obloukovou lampu.

VIDEO: Takto pokřtil tramvaj pravnuk Křižíka Čestmír Bárta a náměstek primátorky Petr Dolínek:

Podívejte se na fotky ze křtu nové tramvaje:

Fotogalerie
26 fotografií