Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britové řekli, co udělají s Čechy po brexitu. Tuska to moc nenadchlo

Autor: jer, ČTK - 
23. června 2017
17:50

Nový britský návrh na to, jak po brexitu zajistit práva občanů Evropské unie – tedy i Čechů – v Británii, nenaplňuje podle šéfa unijních summitů Donalda Tuska očekávání ostatních unijních zemí. Tusk tak v pátek na tiskové konferenci komentoval návrh, s jehož základními obrysy své evropské kolegy ve čtvrtek večer seznámila britská premiérka Theresa Mayová.

Mayová ve čtvrtek večer premiéry a prezidenty ostatních 27 unijních zemí seznámila se základními obrysy toho, co označuje za „seriózní a vážnou nabídku“. Zdůraznila, že žádný občan EU nebude z Británie deportován, nebudou rozdělovány rodiny a lidé, kteří jsou v zemi legálně, budou mít možnost získat postavení „usazené osoby“.

Mayová v pátek také doplnila, že podle názoru Londýna by po brexitu měly otázky práv evropských občanů v Británii řešit „vysoce respektované“ britské soudy. Tím se britská představa dostává do rozporu s politickým zadáním, které má unijní vyjednavač Michel Barnier. Ostatní země unie by chtěly vyjednat, aby tuto věc i nadále řešil unijní soud.

Británie konkrétní podobu toho, jak chce po odchodu z EU zajistit práva občanů zemí EU v Británii, předá partnerům v pondělí. EU tuto záležitost pokládá za základní prioritu vyjednávání, které začalo počátkem týdne.

Sobotka čeká na další podrobnosti

O prezentaci Mayové se na summitu bezprostředně nediskutovalo. Český premiér Bohuslav Sobotka patřil mezi ty účastníky jednání, kteří chtěli s komentářem počkat na pondělní podrobnosti. Někteří další státníci byli při odchodu ve čtvrtek večer před novináři opatrní a skeptičtí.

Premiér Sobotka v Bruselu reagoval i na hrubý útok prezidenta Miloše Zemana:

Video  Zeman vzkázal Sobotkovi: „Svině!“ A tohle mu odpověděl premiér.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Můj první dojem je, že britský návrh nenaplňuje naše očekávání a může zhoršit situaci pro občany (EU),“ řekl v pátek novinářům po konci summitu Donald Tusk. Také on ale zdůraznil, že až Londýn nabídku předloží, bude třeba ji nejprve podrobně zanalyzovat.

Mayová v pátek zdůraznila, že stejný přístup, který její vláda nabízí třem milionům občanů EU v Británii, očekává také od ostatních evropských zemí vůči asi milionu britských občanů žijících jinde v EU.

Kromě dohody na zachování práv občanů je pro první fázi jednání o brexitu klíčovou věcí finanční vyrovnání, tedy zájem EU na tom, aby Britové dodrželi všechny své finanční závazky. Třetí klíčovou otázkou je nový režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena:

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena.  - Reuters
Video se připravuje ...

sores ( 24. června 2017 10:37 )

To mi hlava nebere že mají britové za starostu Londýna černého muslima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bílá rasa blázní a to v celé Evropě, hraje si na hodné a tolerantní, přitom černí ještě ukáží co jsou zač a jak jim bude Evropa za pár let patřit!!

bizon_pepa ( 23. června 2017 22:38 )

Nejen to, on by ještě chtěl, aby EU soudy soudily v cizí zemi. Vtom Bruselu fakt seděj magoři.

ivoadler ( 23. června 2017 19:01 )

Což Británie, hlavně že budeme moct do USA. Na Británii se re pes.

Zobrazit celou diskusi